Postoji i zakonska regulativa i kažnjavanje svih takvih nesavjesnim vlasnika

Veterinar Škrtić upozorava na napuštanje ljubimaca zbog odlaska na more

VIŠE IZ RUBRIKE

Kućni ljubimci

Sve popularniji su hoteli i pansioni za pse, mačke i male kućne ljubimce

Najčešće smo ljeti svjedoci povećanja broja kućnih ljubimaca - pasa I mačaka na ulicama gradova, sela kroz koje prolaze prometnice prema moru te na osamljenim mjestima uz cestu.
Nažalost, većina tih ljubimaca je okrutno ostavljena od svojih " dragih " vlasnika koji su ih bez imalo samilosti odbacili jer im smetaju.
Zar su zaboravili koliko su veselja njima i njihovoj djeci pružili upravo ovi sada odbačeni ljubimci ? Kolikim bolesnicima su olakšali dane i pospješili njihovu ozdravljenju? Kakav su primjer svojoj djeci, hoće li danas - sutra i njih odbaciti kao što su oni ove jadne životinje?
Postoji i zakonska regulativa i kažnjavanje svih takvih nesavjesnim vlasnika koja se često primjenjuje vezano uz novi i stroži zakon.
Pri odluci kamo s ljubimcima, htio bih vas podsjetiti na humane varijante u slučaju vašeg odlaska na put bez kućnih ljubimaca. Najbolja je kada cijela obitelj ne ide na odmor u isto vrijeme, pa odrasla djeca ili stariji roditelji ostaju kod kuće s ljubimcima. Ukućani poznaju navike svoga ljubimca i o njemu će najbolje brinuti. Neki se oslanjaju na rodbinu i prijatelje koji uskaču kada je najpotrebnije. Odlučite li se na ovu drugu opciju, osobu koja će se brinuti upoznajte sa navikama životinje, količinom obroka i vremenom u kojem jede te ga opskrbite dovoljnom količinom hrane.
Sve popularniji su hoteli i pansioni za pse, mačke i male kućne ljubimce koji pružaju kvalitetnu uslugu smještaja, uljepšavanja i školovanja pasa. Odlučite li se za ovu opciju, ranije rezervirajte smještaj jer su pseći i mačji hoteli u sezoni prepuni.
Vrlo je važan podatak da pseći hoteli primaju samo cijepljene pse što ionako morate kao pravi vlasnik obaviti. Kad ostavljati psa ili macu, uz cijepnu knjižicu ostavite i broj telefona veterinara koji vodi brigu o vašem ljubimcu i koji će najbolje moći dati savjet ili pomoć u slučaju potrebe.
Autor teksta I fotografija:
Damir Škrtić dr.vet.med