Ivanjski krijes

Sve je spremno za vatreni početak Zvjezdanog ljeta!

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zvjezdano ljeto

    Program 245. izdanja manifestacije Ivanjski krijes, najstarije karlovačke manifestacije predstavljen je danas na Baniji.

    O ovogodišnjoj manifestaciji koja će biti održana 23. lipnja, više je rekla direktorica karlovačke Turističke zajednice, Marina Burić.

    -Nema boljeg uvoda u rođendansku proslavu našega grada, u Zvjezdano ljeto od Ivanjskog krijesa, istaknula je Burić naglasivši kako se radi o važnoj tradiciji za naš grad kojoj se svake godine iznova radujemo, ali i o tradiciji koju smo dužni njegovati, unaprjeđivati, promovirati i prenositi na sljedeće naraštaje.

    -Osim standardnog, kulturnog, sportskog, umjetničkog, edukativnog programa očekuju nas brojni novi sadržaji. Manifestacija počinje u 10 sati tematskom turističkom turom Ivanje i Ivančice. Na manifestaciji nas očekuje i tradicionalna nogometna utakmica gdje će snage odmjeriti Gaza i Banija u 18 sati na nogometnom stadionu Radnik, zatim povlačenje konopa u 20 sati na Banijskom mostu. Počinju muškarci, nastavljaju djeca, a završavaju žene. U 20.30 sati s glazbenim nastupima počinju Strings band na baniji i Boemi na Gazi. U 21 sat kreću kajaci s Dubovca prema Banijskom mostu, pa oni najsretniji koji se prijave imat će priliku promatrati krijesove iz vode. Vrhunac večeri, bit će naravno u 22 sata uz paljenje krijesova i vatromet, poručuje Burić.

    Što posjetitelje očekuje s gažanske strane otkrio je Krešo Latin ispred udruge Vukovi s Kupe.

    Lani ih je spriječilo nevrijeme, pa će, kako je najavio, sav predviđeni program ponoviti ove godine. A radi se o izložbi starih fotografija Gaze postavljenoj na jablanovima, te o programu u Skladišnoj ulici gdje su predviđene radionice za djecu, zatim koncert mališana koji pohađaju Glazbeni centar Buka, a nakon povlačenja užeta, oko 21 sat, koncert benda Superjunaci.

    Na Gazi su, kako je potvrdio Latin, ove godine predvidjeli i sportske sadržaje, te će se po prvi put održati dvije utakmice između Banije i Gaze, u košarci i u pikadu i to u subotu od 17 sati nadalje na igralištu kod Prirodoslovne škole. Od 20 sati, kako je naveo Alen Softić iz GČ Gaza, predviđen je nastup Sportskog i rekreacijskog kluba Casablanka, a potom nastup Boema. U suradnji s vrtićima Banija i Gaza i s osnovnim školama Banija i Dragojla Jarnević organizirali su natječaj dječjih radova „Krijes u dječjim očima“ u sklopu kojeg djeca kroz svoje radove iskazuju kako oni doživljavaju krijes. Radovi će biti izloženi na ogradi kod prepumpne stanice od 18 sati, a dodjela nagrada za najbolje radove predviđena je za 21 sat na istoj lokaciji.

    Posjetitelji će, kako je najavila zamjenica predsjednika četvrti Gaza, Martina Eldić, ove godine po prvi put s manifestacije moći kući ponijeti i suvenire, odnosno magnet i privjesak od drveta. Novac od kupovine suvenira bit će doniran udrugama Jak kao Jakov i Rajska ptica, a nakon manifestacije moći će se kupiti u Paviljonu Katzler.

    Predstavnik Gradske četvrti Banija i udruge Banija u srcu Stjepan Strupar zahvalio je svim sponzorima koji su donirali palete i pomogli u njihovom dovozu. A posjetiteljima, posebno roditeljima koji dolaze s djecom na krijes poručio je da ne vode djecu blizu krijesa, pogotovo kada se pali, jer radi se o opasnim tekućinama...

    Na značaj manifestacije osvrnula se i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije, posebno karlovačkoj Turističkoj zajednici koja manifestaciju njeguje i zahvaljujući kojoj je od prošle godine krijes proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom.

    -Veseli što manifestaciju razvijamo i dižemo na višu razinu i vjerujem da će svi posjetitelji biti zadovoljni, poručila je između ostalog Fočić te pozvala sve građana da dođu u što većem broju, provesele se  i uživaju u Ivanjskom krijesu.