Izložba je uvod u ovogodišnji 25. MFF Karlovac

Ne propustite izložbu na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu: Gledajući druge kulture, potičemo se na čuvanje svoje

VIŠE IZ RUBRIKE

Izložba

Međunarodni festival folklora je jedan od stupova Zvjezdanog ljeta

Oko 30 fotografija nastalih na Međunarodnom festivalu folklora u Karlovcu (MFF Karlovac), od 1998. na ovamo, i 70 predmeta i suvenira svjetskih folklornih grupa koje su u tom periodu sudjelovale na festivalu, izloženi su u galeriji Starog grada Dubovca u Karlovcu.

Izložba je uvod u ovogodišnji 25. MFF Karlovac koji počinje 30. lipnja i traje do 6. srpnja.

-Ovo je jedna vrijednost grada Karlovca i Karlovačke županije na koju možete biti ponosni. Međunarodni festival folklora je jedan od stupova Zvjezdanog ljeta. Vi ste cijeloj toj priči dali jednu umjetničku i kulturnu težinu, rekao je gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik Damir Mandić na otvorenju izložbe.

Predsjednik MFF-a Karlovac Željko Štajcer jedan je od pokretača festivala.

–Cilj je bio da gledajući druge kulture i uživajući u tuđem, potaknemo nas Hrvate da očuvamo svoju kulturu. Jer, narod bez tradicije i nacionalne kulture po definiciji nije narod. Mislim da smo u tome uspjeli, rekao je Štajcer.

Želje i vizije organizatora prvog MFF-a u Karlovcu da festival preraste u tradiciju, bude na istoj razini sa sličnim festivalima u svijetu, prepoznatljiv dio kulturnog života Karlovca i Karlovačke županije, da međunarodnoj javnosti približi istinu o Hrvatima i Hrvatskoj kao modernoj i prosperitenoj zemlji primjerenih civilizacijskih dosega te da uđe u CIOFF-ov svjetski kalendar folklornih festivala, su ostvarene.

-Kao netko tko je bio među onim ljudima od samih početaka i s tim kako je festival rastao i kako živi svih ovih 25 godina, mogu samo reći da sam zadovoljan. Ne samo da je dočekao 25. rođendan nego smo svjesni da on ima toliku prožetost sa građanima Karlovca i šire da je neupitna njegova budućnost i opstanak, naglasio je Željko Šančić, prvi predsjednik festivala.

Izložbu se može razgledati svakog dana osim ponedjeljkom, od 10 do 20 sati sve do 13. srpnja odnosno 445. rođendana grada Karlovca.