Brončani kip sv. Josipa s Isusom i Marijom

Nacionalno svetište sv. Josipa krasit će brončani kip visok do 2,5 metra

VIŠE IZ RUBRIKE

Svetište

Grad Karlovac sufinancirat će izradu s 50.000 eura.

Karlovac i Nacionalno svetište sv. Josipa od ožujka iduće godine krasit će brončani kip sv. Josipa s Isusom i Marijom, visok između 2,20 i 2,50 metara, koji će izraditi akademski kipar Vid Vučak.

Grad Karlovac sufinancirat će izradu s 50.000 eura, kao doprinos razvoju vjerskog turizma unutar ukupne turističke ponude Karlovca. Samo lani, primjerice, Nacionalno svetište sv. Josipa primilo je 80.000 hodočasnika. Ove godine ta će brojka sigurno biti i veća jer do sad Nacionalno svetište bilježi 45.000 hodočasnika.

– Nacionalno svetište sv. Josipa, zaštitnika našeg grada, županije i domovine postalo je prepoznatljivo ne samo kao mjesto posjeta vjernika, nego i turista, a ovim sredstvima podržavamo sve aktivnosti u Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Uvjeren sam da će ovaj kip, koji simbolizira život i obitelj, biti inspiracija svima koji posjećuju Karlovac i Nacionalno svetište sv. Josipa, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, nakon današnjeg sastanka s rektorom Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Mons. Antun Sente ml., zahvalivši Gradu na potpori za ovakvo obilježje sv. Josipa, naveo je da će i samo Nacionalno svetište uložiti novac u izradu kipa, koji će, nada se od ožujka 2025. krasiti prostor Svetišta, nedaleko Svetih vrata.

– Kip će prikazivati svetog Josipa koji drži malog Isusa, a u pozadini je Blažena Djevica Marija. Iako je ovo Nacionalno svetište sv. Josipa, na ovaj način želimo staviti u središte obitelj, dakle i ženu i dijete, baš u ovoj razigranoj, veseloj, zajedničkoj pozi. Vjerujem da će ovo biti novo mjesto za selfije, da će se Karlovac prezentirati kroz ovaj kip koji će biti izrađen od bronce, u visini 2,20 – 2,50 metara, smješten na postolju, ispred kojeg će biti moguće paljenje svijeća. Moći će se doći do njega, dodirnuti ga pa će, vjerujem, poput kipa sv. Grgura Ninskog, biti obilježen dodirima ljudi, izjavio je mons. Sente.