Cjelodnevna proslava Dana državnosti na Vunskom polju

"Ponosno i dostojanstveno obilježimo ovaj dan i uživajmo u programu!"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Mnoštvo posjetitelja

    Cjelodnevnim aktivnostima na Vunskom polju danas se obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije te Dan Hrvatske kopnene vojske.

    Cjelodnevnim aktivnostima na Vunskom polju danas se obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije te Dan Hrvatske kopnene vojske. Manifestacija kojoj prisustvuje veliki broj braniteljskih udruga,  sugrađana i posjetitelja održava se u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz potporu Grada Karlovca i Karlovačke županije, MORH-a i MUP-a. Nakon brojnih pokaznih vježbi pripadnika HGSS-a, PU karlovačke, JVP Karlovac, HKoV-a i braniteljskih udruga i sportskih aktivnosti, oko 14 sati uslijedila je podjela oko 1.700 besplatnih porcija graha. U sklopu službenog dijela, brojnim okupljenima najprije se obratio i pozdravio sve prisutne Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata.

    -Svake godine prisjećamo se naše braće i sestara koji su dali svoj život za ovu Lijepu našu, jer da nije bilo njih mi sada ne bi bili ovdje, istaknuo je između ostalog Slaćanin, te svima čestitao Dan državnosti i osvrnuo se na humani karakter manifestacije.

    Predsjednik Odbora za branitelje Karlovačke županije, Ivan Požega rekao je kako mu je drago da su se danas ovdje opet okupile na okupu braniteljske udruge, iako svake godine broj branitelja opada.

    -Ali i ovo je ovdje dokaz da se ne damo i da smo čvrsti kao što smo bili i tijekom Domovinskog rata, poručio je Požega, te također čestitao svima Dan državnosti i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije.

    Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je kako je ovaj današnji susret jedno veliko druženje svih branitelja i da je to posebna vrijednost osim obilježavanja i drugih važnih datuma iz naše povijesti.

    -Često puta volimo reći kako su naši branitelji 90-tih godina čuvali i branili slobodu i to je jedna velika istina jer bez slobode nemamo gdje. A isto tako moramo imati na umu da je i odukom Hrvatskog sabora u Hrvatsku došla demokracija. To je ono čega prije nije bilo. Ono što je na nama danas, vratiti dug svima onima koji nisu među nama, svima onima koji imaju zdravstvenih problema i koji su u međuvremenu umrli, poručio je između ostalog Mandić.

    Prigodnim riječima okupljenima se obratila i županica Martina Furdek Hajdin.

    -Ovo je prigoda da se prisjetimo svih onih hrvatskih branitelja koji nisu više sa nama, poginulih, nestalih i umrlih, ali je i prigoda da zahvalimo svim hrvatskim braniteljima za žrtvu koju su dali u Domovinskom ratu, na suverenoj i slobodnoj domovini Hrvatskoj i na miru i slobodi u kojoj živimo. Osjećaji se miješaju, osjećamo tugu, ali isto tako i veliku radost i ponos, istaknula je županica te zahvalila svim nadležnim ministarstvima, udrugama, KUD-ovima koji danas također svojim nastupima oplemenjuju ovaj sadržaj.

    -Sedam godina obilježavamo Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije i njegujemo zajedništvo građana, te posebno mladih i branitelja. Ponosno i dostojanstveno obilježimo ovaj dan i uživajmo u programu, poručila je na kraju županica.

    Proslava se nastavila pokaznim vježbama MUP-a, HGSS-a, JVP-a Karlovac, od 17 sati uslijedio je nastup udruga ZAKUD-a Karlovačke županije, a od 20 sati posjetitelji mogu uživati u nastupu Ivana Zaka.