Izložba će onemogućiti čitanje proglasa, ali i normalnu, otvorenu interakciju i obraćanja organizatora

Capan zabrinut uoči Karlovac pride-a, od infografika aglomeracije neće se vidjeti LGBT obilježja

VIŠE IZ RUBRIKE

Karlovac pride

Pride još šareniji, veseliji i zabavniji nego prošle godine

Nakon što su jučer postavljene infografike u Glazbenom paviljonu, sa sve kako bi građani mogli vidjeti kako će izgledati novo lice Zvijezde, već danas je to naljutilo organizatora Karlovac pride-a Marka Capana koji u svom priopćenju kojeg u cijelosti prenosimo navodi kako će  izložbena postava ovakve veličine će kao takva neminovno umanjiti vidljivost LGBT obilježja.

Ususret drugom Karlovac Pride-u koji će se održati 8. lipnja, izražavam veliku zabrinutost i razočaranje postupanjem Gradske uprave. Naime, bez ikakve obavijesti prema meni kao organizatoru Pride-a, jučer je (dakle 11 dana prije održavanja Pride-a) postavljena izložbena instalacija na temu aglomeracije na Glazbenom paviljonu, u vidu ogromnih visećih infografika. Na hitni usmeni upit, g. Greb (pročelnik) je potvrdio inicijalnu namjeru Grada da se viseće infografike neće privremeno ukloniti za vrijeme vikenda kada će se održavati Pride te je preusmjerio komunikaciju na ured Gradonačelnika. Žurni pisani upit je također podnesen te se čeka pisani odgovor.

Odluka Gradske uprave dolazi nakon više mjeseci redovne komunikacije sa brojnim pročelnicima i službenicima. Važno je napomenuti da su zahtjevi za isticanjem LGBT obilježja na paviljonu i zahtjev za održavanjem Pride-a uredno podneseni čak prije 5 mjeseci (početkom siječnja). Odluka o postavljanju ove instalacije također je u suprotnosti sa svim uredno izdanim rješenjima po pitanju dozvola za održavanjem Pride-a i po pitanju dozvola za isticanjem LGBT obilježja na Glazbenom paviljonu na 3 dana, a shodno poštivanju preporuka Pravobraniteljice, barem kako se to na prvi pogled činilo.

Izložbena postava ovakve veličine će kao takva neminovno umanjiti vidljivost LGBT obilježja kojima se promiču ljudska prava te objektivno onemogućiti normalno održavanje Pride-a na Glazbenom paviljonu: posebice će onemogućiti čitanje proglasa, ali i normalnu, otvorenu interakciju i obraćanja organizatora okupljenima u opsegu paviljona. Doista je jako teško shvatljiv ovakav potez i čovjek se ne može oteti dojmu da je doista riječ ili o flagrantnoj neosjetljivosti za potrebe zaštite i promicanja ljudskih prava ili pak da je riječ o činu oportune homofobije kojom se na legalan način pokušava suzbiti vidljivost LGBT obilježja i onemogućiti normalno održavanje Pride-a. No koja god pozadinska namjera bila, krajnji ishod po LGBT zajednicu i društvena poruka koju ovima šalje Gradska uprava je loša.

Sve ovo događa se u jeku nedavne bujice mržnje na društvenim mrežama prilikom najave drugog Karlovac Pride-a, trganja i uklanjanja većine plakata po gradu, incidenta prema organizatoru te nakon pisanog očitovanja čelnih ljudi Gradske uprave o namjeri ne-pojavljivanja na Pride-u i odbijanja da pošalju javnu poruku osude nesnošljivosti i mržnje prema LGBT osobama.

No u svemu ovome i iznad svega još uvijek iskreno vjerujem u snagu ljubavi, tolerancije i uvažavanja. Stoga i ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane/ke koji žele bolji grad i bolje društvo da dođu na naš Pride, jer Pride će se održati, unatoč izazovima s kojima se svakodnevno suočavamo. I unatoč svemu ovome, biti će još šareniji, veseliji i zabavniji nego prošle godine. Detaljnije objave o programu samog Pride-a slijede ubrzo, početkom sljedećeg tjedna.