Tatjana Rašić, trenerica Hrvatskog rukometnog kluba "Karlovac" i igrač Ivano Grčić

"Mislim da smo ostvarili osnovni cilj, ostali smo u Premijer ligi bez dodatnog stresa, bez dodatnih kvalifikacija"

VIŠE IZ RUBRIKE

Rukomet

Rukometaši "Karlovca" ostvarili su zacrtani cilj u turbulentnoj sezoni, osvojili su šesto mjesto, ostali u Paket24 Premijer ligu bez uvijek opasnog doigravanja, koje zna biti i kobno, to su Karlovčani osjetili prije dvije godine

Hrvatski rukometni klub "Karlovac" ostvarilo je cilj koji je bio zacrtan za ovu sezonu. Karlovački rukometaši izborili su ostanak u Paket24 Premijer ligi, bez uvijek opasnog doigravanja. Karlovčani su osvojili u Ligi za ostanak šesto mjesto s devetnaest bodova. Posebno se radila tablica za pet momčadi s devetnaest bodova. Tu je "Dubrava" bila najbolja s 11 bodova, zatim "Rudar" i "Karlovac" s po osam, "Moslavina" sa 7 i "Osijek" sa 6 bodova. Iz Paket24 Premijer lige izravno ispali su "Ribola Kaštela" i "KTC", a "Moslavina" i "Osijek" morali su u doigravanje za ostanak. Tako je momčad trenerice Tatjane Rašić ostala u najvišem rangu hrvatskog rukometa, što je s prikazanim u prvenstvu i zaslužila. O tek završenom prvenstvu, o trenutnom stanju momčadi i o planovima za novu sezonu razgovarali smo s trenericom Tatjanom Rašić i igračem Ivanom Grčićem. Završetak prvenstva bio je dosta stresan, pa se sada u miru sređuju dojmovi.

-Pa dobro, ja mogu reći da se sada sve to skupa malo smirilo, uspješno smo završili sezonu što je najbitnije. Mislim da je sezona bila nikad teža, turbulentnija i neizvjesnija, što je pokazalo u krajnjem slučaju i to zadnje kolo, gdje pet šest klubova na kraju do zadnjega nije znalo da li će se spasiti ili će ispasti. Zanimljivo prvenstvo, moram reći da sve skupa kada se zbroji, mislim da je stvarno bilo ne samo stresno nego i promjenljivo, kako nama tako i svima drugima. Neke ekipe koje su igrale Ligu za opstanak pretpostavljam da nisu očekivale da će biti tu, prvenstveno mislim na "Goricu", koja je nekako bila kandidat da uđe u Ligu za prvaka. Nije im to uspjelo, na kraju su evo i oni zaredali s par nekakvih dobrih rezultata u kontinuitetu i na kraju izborili to prvo mjesto u Ligi za ostanak. Mi smo imali sezonu punu preokreta, jako puno problema, praktički smo od prvog kola ostali bez jednog od najstarijih i najiskusnijih igrača Ivana Bačića, koji je zaradio tu ozljedu koljena. Mislim da su Ivano Grčić i Leon Hrvojević na toj poziciji odradili top, mada su i njih pratili kroz cijelu sezonu ti neki zdravstveni problemi. Još neki igrači su vukli ozljede, imali smo te neke operacije za koje možda šira javnost ni ne zna, dva, tri igrača su morala rješavati te neke svoje zdravstvene tegobe i sve nas je to nekako malo izbacivalo iz nekakvog ritma, iz nekakvog kolosijeka, U onom jesenskom dijelu zaredali smo s par dobrih utakmica, gdje smo nekako da kažem bili žalosni što je taj dio prvenstva završio, jer da se nastavilo odmah, možda bi rezultati bili još i bolji. Ovako smo opet ušli u te neke probleme, ali na kraju evo mislim da smo ostvarili osnovni cilj, ostali smo u Premijer ligi bez dodatnog stresa, bez dodatnih kvalifikacija i to je ono šta je najbitnije u ovom trenutku, kazala je trenerica Tatjana Rašić.

Za igrače je sezona bila stresna, borba za ostanak uvijek je teška, no sve su izdržali i na kraju zasluženo slavili, jer je ostvaren glavni cilj u prvenstvu.

-Bilo je čak dosta stresno to mogu reći, znači, prvo smo u početku odradili sve normalno, pripreme i pripremne utakmice što se tiče tog dijela sezone, nakon toga smo krenuli lagano s tim utakmicama, tu smo već imali dobar taj neki, ajmo reći, osjećaj i dobro smo se osjećali što smo i pokazali u prvoj utakmici u Sesvetama, da nismo došli da bih odmah ispali direktno, nego kako bi ostali u Premijer ligi i pokazali da je naše mjesto tu. Kroz sezonu pratili su nas problemi i taj neki malo lošiji niz, gdje smo izgubili par utakmica zaredom, ali nema to veze, jer smo mi uspjeli na kraju kao ekipa svi zajedno skupiti glave i onda smo krenuli u taj neki dobar niz pobjeda, gdje je na kraju sve bilo dobro. U svlačionici je na početku bilo sve dobro i normalno, imali smo malo problema, ne bih rekao da je bilo negativno, nego malo onako bilo je nervoze kada smo krenuli gubiti tih par utakmica, ali opet kažem svi smo zajedno to izgurali i opet došli na tu neku odličnu atmosferu, gdje smo onda sve napravili najbolji mogući način, rekao je Ivano Grčić.

Karlovački rukometaši imali su nekoliko ključnih pobjeda, koje su na kraju bile i presudne u borbi za ustanak, to je bila u prvom dijelu sezone gostujuća pobjeda u Osijeku, te u Ligi za ostanak pobjede u Karlovcu nad momčadi "Metkovića-Mehanike" i nad "KTC-om" iz Križevaca.

-Ja bih rekla da je vrlo važna bila utakmica u Osijeku još u prvom dijelu prvenstva, jer smo uzeli dva boda na gostovanju i na kraju su ispala ta dva boda bitna i rezultat s "Osijekom" i mi nismo imali teorije za ispasti, jer je međusobni susret bio bolji i četiri boda smo nosili s te dvije utakmice, tako da možda je to bila ta ključna utakmica, koja nam je donijela nekakvu sigurnost. Ključan je bio i susret s "Metkovićem-Mehanikom" doma, mislim da smo odradili jednu fantastičnu utakmicu, dečki su tu pokazali izuzetan karakter, želju i borbenost, deklasirali smo goste, ne znam, deset razlike ili koliko je završila ta utakmica. Nadigrali smo ekipu iz Metkovića, koja je, između ostalog, bila kandidat za vrh te Lige za ostanak. Utakmica s "KTC-om" bila je ključna, jer smo znali da moramo pobijediti, da nam ona u biti donosi taj nekakav, ajmo reći, mir pred tu zadnju utakmicu prvenstva u tim svim kombinacijama u kojima smo mi bili najsigurniji. Ta utakmica nas je još više motivirala samom činjenicom što je nismo igrali u svojoj dvorani, to je bio jedan veliki problem koji nas je pratio ove sezone. Ne što se tiče utakmica, nego što se tiče i tog redovnog treninga vezano za Sportsku dvoranu na Rakovcu i moram priznati da je bilo onako malo, neću reći straha od utakmice, nego straha od promjene tog rasporeda, odnosno mijenjanja dvorane, ali evo odradili smo to top. Osnovna škola Grabrik izišla nam je maksimalno u susret, znači pripremila je dvoranu maksimalno, koliko je to mogla napraviti, da imamo dobre uvjete za tu ključnu utakmicu za sami kraj prvenstva. Mislim da je ipak ključna u cijelom prvenstvu bila ta utakmica s "Osijekom" u Osijeku, istaknula je Tatjana Rašić.

Iz Paket24 Premijer lige izravno su ispali "Ribola Kaštela" i "KTC", a "Moslavina" i "Osijek" morali su u doigravanje za ostanak. To je na kraju bio ishod nakon posljednjeg kola Lige za ostanak

-Pa, ne znam što reći, evo stvarno prvenstvo je ispalo da nikada nije bilo tako zanimljivo, nikada ekipe nisu bile tako blizu, na kraju sedam ekipa je u jednom momentu imalo isti broj bodova, ne znam valjda je tako moralo biti. Možda je bilo nekih čudnih rezultata, neki su doma gubili, u gostima pobjeđivali, tako da na kraju kad se sve zbroji mislim da je bilo zanimljivo i to ono šta je najbitnije za ljubitelje rukometa. Pratilo se dosta tih utakmica na Sportskoj televiziji i svi će reći da je to ono što treba biti, hoće li tako biti i sjedeće godine ili će se neki klubovi malo izdići iznad toga, to sada mi ne možemo znati, ali definitivno je da su se neki tresli do samog kraja. Nije se niša znalo, čak i u ovoj varijanti da su se još neki drugi rezultati poklopili možda ne bi "Moslavina" i "Osijek" išli u kvalifikacije, možda bi neki drugi klubovi išli u kvalifikacije, stvarno se tako potrefilo, valjda je moralo tako biti. Takav je sustav natjecanja, moramo se tome svi prilagoditi, što možda u sportu nije normalno da moraš razmišljati s koliko si koga pobijedio u prvom dijelu prvenstva ili koliko si izgubio, hvatati tu nekakvu gol razliku i smanjivati. Sustav natjecanja je takav već duži niz godina i jednostavno se tome treba prilagoditi, to prihvatiti i izvući najbolje iz toga. Pa, prije dvije godine mi smo ispali iz Premijer lige zbog jednog gola, tada je jedan gol odlučivao, rekla je trenerica Tatjana Rašić.

Ozljede su bile veliki protivnik karlovačkih rukometaša u sezoni, problema s ozljedama dosta je imao i Ivano Grčić, da nije bilo ozljeda i rezultati bi bili bolji.

-Konstantno su nas još od početka priprema pratile ozljede, nikako se nismo uspjeli kompletirati, uvijek su bila dva igrača ozlijeđena, a neki su imali i operacije pa nas je to, ajmo reći, sabotiralo da odradimo sezonu još bolje, nego što smo sada, napomenuo je mladi Ivano Grčić.

Ivano Grčić ušao je u prvu momčad i afirmirao se u ovoj sezoni, opravdao je povjerenje trenerice Tatjane Rašić, a postigao je i niz odlučujućih pogodaka.

-Pa, na početku mi je bila dosta velika trema, pogotovo recimo sjećam se situacije kada smo igrali doma protiv "Gorice" kada je Hrvojević dobio neki udarac, bilo je to pred kraj utakmice i već me onako lagano oblio znoj da sam mislio da ću već ući u zadnjoj minuti utakmici. Kako je tekla sezona bilo je treme sve manje i manje, najveća trema je bila kada sam se iznenadio, kada sam krenuo igrati u prvoj postavi protiv "Gorice" kada smo igrali u Gorici na gostovanju, kazao je Ivano Grčić.

Ivano Grčić i svi mladi igrači, koji su dobili priliku u prvenstvu, opravdali su povjerenje trenerice Tatjane Rašić, a to je posebno važno kod slaganja rostera.

-Naravno, Ivano Grčić i svi igrači, a i mladi igrači koji su dobili priliku opravdali su povjerenje i jednostavno su uzeli ono što im se ponudilo i to je hvala Bogu način kako treba dalje nastaviti raditi. Ivano je izuzetno zahvalan igrač, obrambeno čvrst, pametan, daje uvijek sto posto od sebe i na takav način jednostavno mora sve funkcionirati. Kod mladih igrača je najveći problem taj što su to jako teške utakmice, fizički naporne za njihov organizam i uvijek se dogode te neke ozljede, ali eto to je nažalost dio sporta, kada bi to sveli na vrijeme na minimum, kada bi igrači dobili još na čvrstoći, mislim da ne bi bilo problema što se tiče rostera, rekla je Tatjana Rašić.

Prednost Hrvatskog rukometnog kluba "Karlovac" pred drugim klubovima u Premijer ligi je ta što su u momčadi pretežno domaći igrači, rukometaši ponikli iz domaćih redova i to je jako bitno.

-Pa gledajte, to je izuzetno bitno i to mora biti na čast i ponos svima nama u Karlovcu koji se bavimo ovim poslom, ja mislim da ovo nema nijedna ekipa u državi, 90 posto momčadi čine domaći igrači i mladi igrači koji participiraju u toj igri i koji sudjeluju u tom nekom rezultatu, tako da sigurno što se tiče toga to je izuzetno lijepo za vidjeti na utakmici, svi poznaju te dečke. No, to je i izuzetno teško zato što ti iz svog nekog bazena moraš iscrpiti sve moguće pozicije i pokriti da budeš tu najbolji i najkvalitetniji, neki put iz toga se može izvući najbolje, neki put nešto malo nedostaje. Dok drugi, kad im nešto fali kupe i dovedu sa strane, mi nažalost nismo u toj situaciji, možda ćemo biti tko to zna jednog dana, ali trenutno smo bazirani na svoj domaći pogon i za sada to evo funkcionira. Tako da mislim da bi svi trebali biti ponosni i mi kao klub, što jesmo i svi ostali u gradu koji prate rukomet, jer naši mladi, naša mladost, naši domaći dečki igraju najviši rang hrvatskog rukometa, istaknula je trenerica Tatjana Rašić.

Ivano Grčić početkom ove sezone prešao je iz druge ekipe kluba u prvu, da tada je igrao Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi zapad, a sada igra u Premijer ligi. On je primjer da mladi igrači u klubu mogu napredovati.

-Krenuo sam u rukomet u drugom razredu osnovne škole, dakle treniram već nekih trinaest, četrnaest godina. Može se napredovati, može se hvala Bogu, evo dajem svoj primjer, koji sam prošle godine, to jest prošle sezone cijelo vrijeme igrao Drugu hrvatsku rukometnu ligu, a sada od ove sezone igram Premijer ligu, napomenuo je Ivano Grčić.

Ljetna pauza prilika je da ozlijeđeni igrači oporave i pripreme za novu sezonu, to se posebno odnosi na Brunu Horvata, koji je dugo izvan pogona i na iskusnog Ivana Bačića.

-Da, Bruno Horvat imao je operaciju ramena, bilo je dosta zahtjevno i teško, on je sada još uvijek u toj fazi oporavka. Ivan Bačić ima problema s koljenom, ne znam, njegov status je onako status quo, on ima volju, ima želju, to nije upitno, on je uvijek tu na raspolaganju, on dođe trenira, ali jednostavno koljeno je u takvoj fazi da ne znam da li uopće i operacija ikakva tu može pomoći. Što se tiče Brune Horvata, on dobro radi, odrađuje sada te zadnje faze svoje rehabilitacije i po svemu sudeći on bi trebao biti od kolovoza, rujna potpuno spreman i na raspolaganju za sljedeću sezonu. Inače, trenirat ćemo do kraja svibnja, to je više rekreacija i druženje, a onda ćemo na ljetnu pauzu. Vjerujem da će prvenstvo početi 7. i 8. rujna, pa ćemo mi početi s pripremama 1. kolovoza, istaknula je Tatjana Rašić.

Mladi igrači, koji još idu u školu, moraju uskladiti školske i sportske obaveze, Ivano Grčić to uspješno radi, a on uz nastavu ima i praksu, pa i to treba uskladiti s treninzima.

-Idem u Medicinsku školu u Karlovcu, malo je bilo na početku teško uskladiti rukomet i školu, prve dvije godine imamo osnovne predmete, onda kasnije treća, četvrta i peta još tu dođe i praksa, pa je onda malo teže uskladiti praksu, školu i plus još rukomet. Nekada smo znali imati praksu poslijepodne, pa onda odmah poslije prakse juri na trening, ali ako hoćeš, ako imaš želju uspiješ sve dobro organizirati, rekao je Ivano Grčić.

Iako je prvenstvo tek završilo, u klubu se već počelo razmišljati o idućoj sezoni. Primarno će se obaviti razgovori sa svim igračima koji su odradili sezonu, a onda će se pokušati pronaći pojačanja na pozicijama za koje je to potrebno.

-Da, uprava je krenula punom parom razmišljati i raditi za sljedeću sezonu. Sada će odraditi razgovore sa svim našim igračima, vidjeti kakvo je tu stanje, pretpostavljam da će uspjeti dovesti jedno ili dva pojačanja za koje smatramo da su nam, neću reći da su nužna, ali da bi bila potrebna, možda da bi bili još konkurentniji, da bi bili još bolji i da bi bili imali što veći roster. Nećemo sada reći da ćemo napasti Ligu za prvaka, ali da smo tu sigurni, da nemamo stresa i da nije svaka utakmica mač nad glavom. Da li će se u tome uspjeti ili neće to ne ovisi o nama, to ovisi nažalost o financijama, a financije su takve kakve jesu. Uprava ima puno posla, mi smo svoje odradili, zacrtani cilj smo ispunili, ostali smo u Premire ligi, nemamo dodatnih kvalifikacija. Sada je dalje sve na upravi kluba da proba osigurati još bolje uvjete i da probamo popuniti taj roster, možda na tim nekim pozicijama koje nam nedostaju, kazala je Tatjana Rašić.