Kino Edison

Irska i Australija gostuju u ožujku u Kinu Edison

VIŠE IZ RUBRIKE

I atraktivno i besplatno!

Uz odabrane filmove, posjetitelje očekuju i dvije atraktivne izložbe

Ciklus svjetskog filma i kulture u organizaciji Kina Edison uspješno je startao u veljači mjesecom posvećenim Indiji, a u ožujku se Ciklus nastavlja Mjesecom Irske i Australije. Posjetitelje ponovno očekuje atraktivan filmski i popratni program, a sva su događanja besplatna.

Da naš grad ima kozmopolitski duh te da su građani željni doticaja sa svjetskom kinematografijom, potvrđuje odlična posjećenost Mjeseca indijskog filma i kulture u kojem je u Kinu Edison na četiri projekcije uživalo čak 305 posjetitelja. Ta je brojka i veća kada se pridodaju sudionici kreativne radionice za odrasle i putopisnog predavanja koji su upotpunili ovaj ciklus.

U ožujku nas očekuje ciklus iz engleskog govornog područja koje će predstaviti s jedne strane teritorijem malena, a dugom poviješću bogata Irska, s druge strane golema, ali relativno mlada Australija.

Ponosne na svoje kulturno i povijesno naslijeđe, uz odabrane filmove, predstavit će nam se i s dvije atraktivne izložbe.

Prva na programu, Irska, povodom otvorenja u utorak 5. ožujka predstavlja svim zainteresiranima izložbu 10 words, s 10 odabranih riječi kroz koje je ispričana jezična povijest Irske predstavlja samo mali dio irskog jezičnog blaga. U utorak 12. ožujka u 17:30 h, naš sugrađanin Neven Cetinjanin održat će zanimljivo predavanje o poveznicama Irske i Hrvatske, uključujući povijesnu ličnost gripa Lavala Nugenta.

U drugom dijelu mjeseca predstavlja se Australija, a otvorenje i ciklus pratit će izložba tkanina koje su izradile žene iz australske aboridžinske zajednice Bábbarra Women’s Centre. Uz otvorenje ciklusa, 21. ožujka posjetitelje čeka i posebno iznenađenje australskih vinara.

Ciklus je realiziran uz potporu Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj, a cjelokupan program dostupan je na mrežnoj stranici Kina.

Ulaz na filmske projekcije i ostala događanja je besplatan. Za ulaz na filmske projekcije potrebno je preuzeti ulaznice na blagajni Kina.