Uprava šuma Podružnica Karlovac

Čišćenje otpada u šumama koje okružuju Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

Za zdraviji okoliš

Sa šireg područja Orlovca, Rečice i Kozjače prikupljeno i odvezeno četiri kamiona, dakle oko 40 m3 različitog otpada; akcija se nastavlja i u ponedjeljak

Zaposlenici Šumarije Karlovac danas su sa šireg područja Orlovca, Rečice i Kozjače prikupili i odvezli četiri kamiona, dakle oko 40 m3 različitog otpada, a akcija se nastavlja i u ponedjeljak te se procjenjuje da će biti još isto toliko otpada.

Naši nesavjesni sugrađani su tako u manje od godinu dana od posljednje akcije čišćenja na istim lokacijama bacali u prirodu mješoviti i građevinski otpad, plastiku, stolariju, gume, staklo… i sve to na nekoliko stotina metara od reciklažnih dvorišta.

-Štete koje otpad čini u prirodu su ogromne. Odbačeni materijali su rizični za nastanak šumskih požara; razgradnja otpada u šumi unosi otrove u tlo; deponiji su žarišta zaraze za floru i faunu izloženu unesenim invazivnim vrstama, ali i različitim bakterijama i virusima na koje nisu otporne; socijalne, rekreativne, turističke i zdravstvene usluge šuma su otpadom sasvim uništene; i brojne druge štetne posljedice, pojašnjava upravitelj šumarije Karlovac Željko Šimunović

-Ponovno apeliramo na građane da vole i čuvaju svoj grad, svoje šume, svoju prirodu. Postoje dostupna mjesta za odlaganje različitog otpada, a čijim recikliranjem se doprinosi očuvanju okoliša, podsjeća Marin Svetić, Voditelj Uprave šuma Podružnice Karlovac.