Vrijeme fašnika

Fašnički ričet od danas ponovno u prodaji

VIŠE IZ RUBRIKE

Što je skuhano?

Tema broja je: „Blatno doba grada Karlovca"

Fašnički ričet prigodne su samo na prvu „neozbiljne“ novine zbog zabave koju nam iz godine u godinu priušte, a zapravo – pune ozbiljno dobrog, kvalitetnog humora i vrhunske satirične kreative koje Karlovčane nasmijavaju u doba maškara. Nakon jednogodišnje pauze ove godine su ponovno dostupne u tiskanoj, papirnatoj varijanti. Inače, tradicija Ričeta je počela negdje na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, dakle stara je više od 120 godina. Jedna od kuharica Ričeta, Morana Rožman najavljuje ovogodišnje izdanje.

-Kuhalo se dugo po uzoru na stoljetnu tradiciju izlaženja Fašničkog ričeta. Skuhali smo ričet svima u gradu koji su zaslužili da budu „skuhani“, pa ako se netko bude ljutio može nas prijaviti „Upravi Vodovoda“ . Cijena je vrlo simbolična – 2,99 eura, ako netko želi dati 9.999 eura – može i to, primamo i donacije. Tema broja je  - „Blatno doba grada Karlovca“ jer nekada smo imali zlatno doba, a sada imamo blatno doba. Ono što tišti građane Karlovca – sve je u Ričetu.

Inače, ričet znači – kaša. Kaša u koju se svašta stavlja pa tako i u Fašnički ričet, koji je bio tradicionalni ispušni ventil građanima koji su se oduvijek na dan Fašnika mogli ispucati na svemu čime su nezadovoljni pa bi onda ostatak godine bio mir.

Fašnički ričet može se od danas kupiti u Paviljonu Katzler.