Bruno Belčić, član Atletskog kluba "Karlovac"

"Bilo je odlično na Tenerifima, to su najbolje odrađene pripreme do sada, uvjeti su bili sjajni"

VIŠE IZ RUBRIKE

Atletika

Bruno Belčić uspješno se opravio od pada na prošlogodišnjem državnom seniorskom prvenstvu, ozljeda je zaliječena, a nedavno je kvalitetno odradio pripreme na Tenerifima i spreman je za brojna natjecanja u ovoj godini

Najbolji članovi Atletskog kluba "Karlovac" odradili su dvotjedne pripreme na Tenerifima, koje su trajale od 20. prosinca do 4. siječnja. Pod vodstvom trenera Saše Belčića na pripremama su bili Bruno, Andrej i Matko Belčić te Hela Rakamarić. Bruno i Matko ove godine upali su u Olimpijski razvojni program, pa su dobili sredstva vezana za pripreme i za opremu, a Andrej je u programu Hrvatskog atletskog saveza. Uz članove "Karlovca", na pripremama na Tenerifima bili su i atletičarke i atletičari "Slobode" iz Varaždina. Prema riječima trenera Saše Belčića treniralo se u idealnim uvjetima. Ova godina bit će dosta naporna za najistaknutije članove Atletskog kluba "Karlovac". Razgovarali smo sa seniorskim reprezentativcem Hrvatske Brunom Belčićem o pripremama na Tenerifima, o natjecanjima koja ga očekuju ove godine te o planovima za budućnost.

 

Zimske pripreme si odradio na Tenerifima, kako je bilo?

-Bilo je odlično, najbolje odrađene pripreme do sada. Uvjeti su bili idealni, svaki dan je bilo nekih dvadesetak stupnjeva, treniralo se u kratkim rukavima. Treninzi su prošli odlično i bolje nego je očekivano, tako da smo spremni.

Kakvi su bili uvjeti, smještaj, prehrana i razni sadržaji?

-Bilo je sve idealno, hrana je bila malo čudna, ne bi se možda svima svidjela, meni je bila fina. Smještaj je bio super, imali smo saunu, imali smo bazen, teretanu i sve što nam je trebalo. Zaista je sve bilo idealno.

Uz vas iz Karlovca, bili su na Tenerifima i atletičarke i atletičari iz "Slobode" iz Varaždina, kakva je bila suradnja, jeste li se družili?

-Oni su isto super ekipa, oni su isto svi reprezentativci, imaju odlične rezultate. Zajedno smo trenirali, ozbiljno smo shvatili te pripreme, makar su bili Božić i Nova godina. Dobro, dobili smo dva slobodna dana, za Božić i Novu godinu. Trenirali smo dva put dnevno, družili smo se s Varaždincima i sve je prošlo super.

Jesi li imao kakva kontrolna mjerenja?

-Da, imali smo jednu kontrolu 3-2-1, dakle 3000 metara-2000 metara-1000 metara, koja je prošla odlično, nisam to često radio. Prošle godine u zimi sam radio isti takav trening i išao sam 3000 metara 9:40, sada sam išao 9:00, znači 40 sekundi brže, to može biti neki pokazatelj.

Prošlu godinu je obilježio onaj tvoj pad na zapreci na državnom prvenstvu, je li ozljeda sanirana, jesi li se oporavio psihički i fizički, koliko te to bacilo unatrag?

-Pa da, dosta me to bacilo unatrag, ne fizički, koliko psihički, ali i za taj ranking, puno bi mi značilo da sam dobro nastupio na državnom prvenstvu, jer to su trebali biti važni bodovi za Europsko prvenstvo i za Olimpijske igre, a sada krećem zapravo od nule. Europsko prvenstvo je u šestom mjesecu, a ja moram do 26. svibnja ispuniti normu ili se kvalificirati preko rankinga. Brzo će to doći, moram se dobro pripremiti, što sada mogu, kako je, tako je, moram to kvalitetno odraditi.

Jesi li sada svjestan kako je došlo do tog pada i do ozljede?

-Mislim da sam bio previše motiviran i da sam se predaleko odrazio prije zapreke i krenuo sam padati prije nego sam je preletio i onda sam je pogodio koljenom. Ne znam, par dana prije toga imao sam dobru utrku na dva kilometra sa zaprekama i išao sam osobni rekord 5:37. Možda sam na toj utrci osjetio taj možda malo brži tempo i onda sam imao osjećaj da se mogu dalje odraziti, a zapravo nisam mogao.

Sigurno ćeš sada biti puno pažljiviji, ustvari svako iskustvo se plaća, prema svemu što si rekao, izgleda da je nastup na Europskom prvenstvu prioritet, možeš li to ostvariti?

-Pa, naravno, ja sam se posložio u glavi nakon te ozljede, mislim prošla sezona nije bila na kraju ni toliko loša, jer bio sam četvrti na tom Kupu Europe, u sezoni taj Kup Europe je bio glavni cilj, koji sam uspješno odradio, tako da nije bilo skroz katastrofa i nakon što smo sanirali tu ozljedu, vratio sam se u treninge već u osmom mjesecu. Od osmog mjeseca znači svaki trening sam odradio točno kako treba, sve po planu i programu, tako da za sada sve ide super, vidjet ćemo hoću li do kraja uspjeti, ja vjerujem da hoću, tako da vidjet ćemo.

Europsko prvenstvo je prije državnog prvenstva, no bitno je biti i državni prvak zbog kriterija. Koliko će to biti važno?

-Da, jedini problem je što je Prvenstvo Hrvatske ove godine poslije Europskog prvenstva, znači državno mi ne ulazi u ranking, tako da ja moram tražiti mitinge i druga natjecanja prije Europskog prvenstva, ali dobra stvar je što je Prvenstvo Balkana prije i na njemu mogu uhvatiti dobre bodove za Europsko prvenstvo. Jedno utrka mi tu upada, to je ona na dva kilometra sa zaprekama, tu sam dobio dobre bodove i onda mi fali samo jedna utrka, jako dobar nastup na Balkanskom prvenstvu i na toj jednoj utrci bi mi puno značio. I onda bi trebao upasti na Europsko prvenstvo, a ako dobro nastupim na Europskom prvenstvu, onda imam šanse i za Olimpijske igre.

U tijeku je dvoranska sezona, kojom ti baš nisi zadovoljan, jer nema tvojih disciplina, hoćeš li ipak trčati u dvorani?

-Nastupit ću na državnom prvenstvu u dvorani, trčat ću na tri kilometra, pa da, mislim nisu u dvorani moje discipline, nema zapreka, ali opet nekako je to dobar pokazatelj forme i da idemo u pravom smjeru. Ipak mi treba što više utrka.

Jesi li na Tenerifima povukao i braću, jesu li i oni ozbiljno radili?

-Da, pogotovo sam povukao Matka koji je radio iste treninge kao ja, mislim iste, radio je malo manje, malo sporije, ali išao je za mnom. Povukao sam i Andreja, koji je više radio svoje treninge za kraće staze, za 800 metara, ali on je isto sve odradio super. S nama je bila i Hela Rakamarić, koja je isto sve super odradila, tako da smo svi zaista odlično odradili pripreme i baš smo zadovoljni i zahvalni što smo bili tamo.

Bruno, iako si još mlad, prošao si u karijeri minuse i pluseve, recimo da je prošla godina bila minus, iako generalno nije bila loša, dogodila se ta ozljeda, no i to si pregrmio, je li to jedno iskustvo više?

-Pa da, mislim ozljede se događaju, tako da je moglo biti puno gore, mogao sam nešto slomiti, mogli su mi ligamenti otići, ovako samo je ta tetiva malo napukla i mišić, tako da nije bilo toliko strašno. Pauzirao sam nekih tri tjedna, čak mjesec dana, tu negdje, ali eto vratio sam se da treniram dalje.

Koji bi te rezultat zadovoljio u ovoj godini na 3000 metara sa zaprekama?

-Prošle godine sam već na državnom prvenstvu, gdje sam se baš ozlijedio, planirao ići oko državnog rekorda koji je 8:40, prolazili su mi bili dobri. Osobni mi je 8:50, neću puno govoriti o rezultatima, ali reći ću samo da bi državni trebao ispuniti, to je 8:40, to bi trebao odraditi. Očekujem puno niže, puno bolje, za početak, ako srušim državni rekord u ovoj godini bit ću zadovoljan.

Sigurno planiraš i unaprijed, imaš li viziju koliko bi treba trčati za nekoliko godina, s kojim bi rezultatom bio zadovoljan?

-Pa, imam viziju, mislim i planiram  kroz nekoliko godina ići oko 8:20 i 8:15, da budem na svjetskoj razini, vjerujem da to mogu, vidjet ćemo, mislim ne treba ništa unaprijed baš toliko predviđati, treba samo trenirati, treninzi idu super. Vidjet ćemo kako će ova dvoranska sezona ispasti, mislim da će proći super, tako da vidjet ćemo što će biti, idemo lagano i sigurno, korak po korak.

Jeste li svi kompletno prešli u Sportsku dvoranu na Rakovcu ili još uvijek znate trenirati i na stadionu?

-Dok je baš ovako hladno u dvorani smo, išli smo čak jedan dan na trening u Zagreb, dobro, pošto studiram u Zagrebu, da ja sam češće malo u dvorani u Zagrebu, ali ova ekipa koja je tu u Karlovcu trenira gore u Sportskoj dvorani i uvjeti su super. Dobro, te kilometraže to se vani odradi, to radimo na "Čavleku", ali to većinom radimo samo Matko i ja, ovi drugi su više manje sprinteri, još su mladi, ne moraju toliko kilometara raditi. Oni su skoro svaki dan u Sportskoj dvorani, Matko i ja jedino odemo koji dan van trčati, to je to.

Očekuješ li od cijele ekipe, koja je bila na pripremama Tenerifima da će biti uspješna u ovoj sezoni?

-Pa dobro, teško je to sada na temelju tih dva tjedna tako gledati, jer kod atletike baza traje cijelu zimu i proljeće, to je vremensko razdoblje od nekih šest mjeseci skoro pola godine tako da tih dva tjedna ne znači toliko puno, ali opet, ako se dobro odradi naravno da nas to podigne i dalje za treninge. Mislim trebamo nastaviti u tom ritmu, ništa nam te pripreme neće značiti, ako mi ne nastavimo jako dobro trenirati doma. Mislim da ćemo u ovoj sezoni svi biti vrlo uspješni.

Kakva je situacija s nastupima za reprezentaciju?

-Da, ja sam član seniorske reprezentacije, Kup Europe je svake dvije godine, znači, bio je prošle i bit će iduće godine, ove godine nema tog natjecanja. Tijekom ove godine ima puno pojedinačnih natjecanja, Svjetsko juniorsko prvenstvo je u Peruu, a tamo bi se Matko trebao kvalificirati, možda i Hela Rakamarić. Bit će i Europsko prvenstvo za mlađe juniore i tu imamo par kandidata. Tako da ima tih natjecanja, ali su pojedinačna.

Ove godine su Olimpijske igre u Parizu, hoćeš li se probati kvalificirati, iako ima još jako malo vremena?

-Pa, naravno da ću probati, konkurencija je jaka, ali ja vjerujem u sebe, ako sve bude išlo po planu, ako dovoljno spustim rezultat, imam dobre šanse da se plasiram. Pogotovo ako odem na Europsko prvenstvo, znači na Europskom prvenstvu su još dodatni bodovi koje bi me dodatno podigli za Olimpijske igre i eto vidjet ćemo.

Ako ne odeš u Pariz, hoćeš li probati za četiri godine?

-Za četiri godine planiram sigurno, pogotovo ako ovim tempom budem nastavio vjerujem da neće biti nikakvih problema. Moj veliki sportski cilj su Olimpijske igre i vjerujem da ću taj cilj ispuniti, ako ne ove godine, onda za četiri.

Mogu li te u jakoj utrci, recimo na Europskom prvenstvu, vrhunski atletičari povući da nadmašiš sam sebe, koliko ti u biti to znači?

-Pa mislim znači dosta, mislim može značiti ali i ne mora, jer ako ja baš nisam u dobroj formi, ako su oni bolji od mene, za ne znam 40 sekundi i oni meni odu odmah na početku, ne mogu ih držati. Ako su tu negdje i ako ja dam sve od sebe i fali mi tih nekih pet do deset sekundi, a u solo trci to ne mogu, ja se ne mogu natjerati da idem sam, ali ako je netko ispred mene, onda ja čupam za njim i može mi puno pomoći.

Kako ide studij na Kineziološkom fakultetu?

-Ide dobro, sada sam četvrta godina, riješio sam prošle godine dva predmeta, koja su me malo odmaknula od treninga. Imao sam ta dva predmeta znači, koja su uključivala terensku nastavu skijanje i jedrenje, tako da sam poremetio malo taj plan i program treninga i deset dana nisam trenirao dok sam bio na skijanju i nisam trenirao dok sam bio na jedrenju. To mi je isto poremetilo cijeli sustav treninga, ali snašao sam se i sada hvala Bogu više nema takvih predmeta, tako da je sada sve pod kontrolom.

Stigneš li trenirati kada si u Zagrebu?

-Pa stignem, mislim iskreno sada mi je u Zagrebu bolje trenirati, nego u Karlovcu, barem što se tiče ovih dionica i brzih treninga u sprintericama, zato što je ta dvorana u Zagrebu kružna, staza je duga 200 metara. Gore u Sportskoj dvorani na Rakovcu su zavoji pod devedeset stupnjeva, da puno je kvalitetnije trenirati u dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Staza na Stadionu "Branko Čavlović Čavlek" vrlo je kvalitetna, atletičari vole doći na natjecanja u Karlovcu, kakvo je tvoje mišljenje?

-Da, staza je odlično i jako volim trčati na njoj. Mnogi atletičari i atletičarke vole našu stazu i dobar dio njih je u Karlovcu ostvario svoje najbolje rezultate. U Puli je napravljena nova staza, koja je slična našoj, bili smo tamo na pripremama u listopadu prošle godine, ta je staza novija od naše. Karlovačka staza jedna je od najboljih u Hrvatskoj.   

Bruno, gledao sam te u Karlovcu na Adventskoj utrci, bio si superioran, jesi li bio zadovoljan rezultatom?

-Pa da, baš sam bio jako zadovoljan, oborio sam taj rekord staze što opet nešto znači. Išao sam tih 8:42, na prošloj utrci nisam išao ispod devet minuta, znači 20 sekundi sad mi bio brži na istoj utrci nego godinu dana ranije. To pokazuje da dobro treniramo, da sve ide po planu, pa neka tako bude i dalje.