Talijanski grad Alessandria tuguje za Editom Gojak

Gradonačelnik Alessandrije Giorgio Abonante oprostio se riječima zahvale od Edite Gojak

VIŠE IZ RUBRIKE

Tuga za Editom

Gradonačelnik Alessandrije Giorgio Abonante objavio je pismo na Facebook stranici

Pismo donosimo u cijelosti.

Vijest da nas je napustila prijateljica Alessandrije i naša počasna građanka stigla je neočekivano. Edita Gojak bila je godinama pažljiva ambasadorica uz duboko poznanstvo Italije i nadasve našeg grada. Ljubazna, duboka, žena kulture, ljubiteljica glazbe i svake umjetnosti, tečno je govorila i pisala talijanski.

Od prvog dana kada su gradovi Alessandria i Karlovac šezdesetih godina potpisali sporazum o bratimljenju, nije nikad nije propustila sastanak. Imala je priliku upoznati sve najuglednije ljude Alessandrije u 50 godina, od Umberta Eka do svih gradonačelnika.

Bio je to put za pobratimljenje ekipa iz različitih sportskih aktivnosti u Aleksandriji i Karlovcu, ali i na području kulturnih razmjena između škola.

Tijekom rata devedesetih godina za hrvatsku neovisnost njezina suradnja na izravnoj humanitarnoj pomoći upućenoj iz našeg grada u Karlovac bila je od velikog značaja.

Bila je prisutna tijekom naše strašne poplave 1994. godine. Preferirala je bratimljenje između sjedišta Crvenog križa i dvije pokrajinske uprave.

Edita je bila u pratnji alessandrijskih izaslanstava industrijalaca, trgovaca i obrtnika koji promoviraju trgovinske aktivnosti.

Alessandria joj je bila u srcu, nije bilo događaja kojem Karlovac nije svjedočio.

Sve dok je radila na Radio Karlovcu nije bilo prijenosa u kojem se nije sjećala Alessandrije i njezine ljubavi prema gradu.

Stoga, ne samo da je bila počasna građanka, ambasador Alessandrije, već i pravi prijatelj našeg grada.

Hvala, Edita!