U prostoru Starog grada Dubovca otvorena izložba o motociklizmu

"100 godina motociklizma i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji"

VIŠE IZ RUBRIKE

Izložba

Izložbu su zajednički otvorili županica Martina Furdek Hajdin, Ivan Lafter i Matija Požar

Motociklistički savez Karlovačke županije pod pokroviteljstvom županice Martine Furdek Hajdin, organizirao je danas u prostoru Starog grada Dubovca svečano otvorenje izložbe fotografija pod nazivom "100 godina motociklizma i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji". Putem više od 200 fotografija i tekstualnih podataka obrađeno je sve što se najznačajnije događalo na području Karlovačke županije. Na otvorenju izložbe govorili su županica Martina Furdek Hajdin, predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza Stjepan Peršin i predsjednik Motociklističkog saveza Karlovačke županije Matija Požar. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Marin Svetić i ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak. Autor izložbe i sakupljač materijala za izložbu Ivan Lafter iz Jastrebarskog istaknuo je da je njegova obaveza prema Karlovcu bila da napravi ovu izložbu.

-Jaska ima veliku obavezu prema Karlovcu, kada je u pitanju motociklistički sport. Leno Šoštarić je 1979. godine pomogao da u Jastrebarskom danas imamo svjetsku motocross stazu. Moja obaveza, koji sam bio od početka tog projekta, je da učinim sve što se tiče Karlovca po pitanju motociklističkog sporta. Ideja je moja bila prvo da Leno Šoštarić dobije u Karlovcu trajno značenje, a to je u perivoju i da organiziramo ovu izložbu, koju mi posvećujemo stotoj obljetnici motociklizma u Hrvatskoj. Išli smo na to da stota obljetnica bude obilježena ovdje u Karlovačkoj županiji, koja je danas jako bogata motociklističkim sportom, rekao je Ivan Lafter.

Izložbu su zajednički otvorili županica Martina Furdek Hajdin, Ivan Lafter i Matija Požar. Uz četiri održane utrke Svjetskog prvenstva u motocrossu u Karlovcu su održane i ulične moto utrke, te utrke na Maloj Švarći. Ukupno je u sto godina održano više od 300 raznih motociklističkih utrka i događanja. Vozači su osvojili više od 25 zlatnih kaciga i zlatnih trofeja, te jednu dijamantni kacigu. Posebno su kroz fotografije s podacima obrađeni vozači motocrossa Leno Šoštarić, Slavko Baršić i Željko Zorić. Obrađeni su i vozači cestovnih moto utrka Zoran Salopek i Josip Drmeš, kao još desetak, koji su osvajali zlatne kacige i zlatne trofeje i bili prvaci u svojim disciplinama. Istaknut je i Ogulinčanin Nikola Bošković koji je zaslužan za motociklistički sport od 1924. kada je bio inicijator osnivanja Saveza moto klubova u to vrijeme. Upravo zahvaljujući Nikoli Boškoviću današnji Hrvatski motociklistički savez početak  svoga  rada veže uz 1924. godinu. HMS  2024. godine obilježava sto godina svoga rada i postojanja. Izložba ostaje otvorena do kraja siječnja iduće godine.