Savez "Čuvari 4 rijeke"

DOSTA devastacije naših prirodnih bogatstava

VIŠE IZ RUBRIKE

Sustavno uništavanje prirode

Institucije jednostavno ne obavljaju svoj posao i zaboravljaju da su one tu radi nas, a ne mi radi njih, a to nas vrijeđa kao građane i stanovnike ovog kraja prepunog prirodnih, kulturnih i povijesnih bogatstava

Na Dan planeta Zemlje, ove subote, na ušću Dobre u Kupu, okupili su se članovi novoosnovanog saveza, „Čuvari 4 rijeke“ i sa skupa poslai poruku da je DOSTA devastacije naših prirodnih bogatstava.

Sustavno uništavanje naših prirodnih resursa, ne prepoznavanje potencijala, pod krinkom boljitka za naše društvo, krije se interes pojedinaca. Mi kao zajednica ne smijemo to više šutke trpiti, navode u današnjem priopćenju.

Institucije jednostavno ne obavljaju svoj posao i zaboravljaju da su one tu radi nas, a ne mi radi njih, a to nas vrijeđa kao građane i stanovnike ovog kraja prepunog prirodnih, kulturnih i povijesnih bogatstava.

Kamenolom i odlagalište građevinskog otpada protiv kojeg se bore neki od Čuvara 4 rijeke, a koje predstavlja Nikolina Bišćan, uništavaju Koranu, izvor pitke vode, spilje i šume, a samim tim i kvalitetu života oko Korane. U toj će borbi biti ustrajni, a uz podršku, u Čuvarima 4 rijeke, dobili su nove prijatelje i partnere.

Mrežnicu je predstavio Čuvar Zlatko Dugalić iz Duge Rese i ispričao kako se stanovnici oko te rijeke bore s kanalizacijskim otpadom koji uništava njihova poljoprivredna zemljišta kao i životni prostor. Podršku je našao u Savezu. Ponosan je što je nakon duge samostalne bitke našao istomišljenike i suborce za očuvanje prirode i okoliša.

Vlatka Hrebac iz Udruge Brodarci, još je jednom uputila apel Gradskoj vlasti i komunalnoj službi da se prema odluci Gradskog vijeća, uklone box barijere te ponovo upozorila na problem da Brodarci barem dva put tjedno ostaju bez vode radi pucanja vodovodnih cijevi uzrokovanih nepotrebnom avanturom sa spomenutim box barijerama.

U ime građanske inicijative i inicijatora još uvijek aktualne peticije, „Ne zidovima i nasipima oko nas“, okupljenima se obratio Dario Laić. Poručio je da je suludo braniti nekog, koga rijeka uopće ne poplavljuje, zidovima u visini od 4 metra. Naime upravo to je planirano trenutnim rješenjem Sustava obrane od poplave. Zatražio je od Hrvatskih voda da sve u naselju ili isplate i isele ili neka ih ne diraju.

Snježana Vojvodić Schuster pozvala je da se okrenemo europskim rješenjima očuvanja voda, da se branimo od poplava, ali da time ne ugrožavamo druge, da podržimo i razvijamo kontinentalni turizam, pogotovo arheološki.

Činjenice koje su na ušću rekli kustos arheološkog muzeja u Zagrebu, Ivan Drnić i Tena Karavidović s Instituta za arheologiju, koji su na ovom području 2018. i 2019. izvodili preliminarna arheološka istraživanja, ostavile su nas još jednom zapanjenima.

I dalje nismo svjesni bogatstva koje imamo i koliko smo blizu njegovom uništenju ukoliko ga nitko ne bude čuvao, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Tomislav Novak, gradski vijećnik.

Savez „Čuvari 4 rijeke“ najavljuje novo druženje, vrlo skoro na na obalama Mrežnice.