120 obljetnica Hrvatskog narodnog pokreta

Putujuća izložba „1903. u Hrvatskoj“

VIŠE IZ RUBRIKE

Demonstracije na željezničkom kolodvoru

Radi se o putujućoj izložbi o narodnom protumađarskom i protumađaronskom pokretu

Izložba „1903. u Hrvatskoj“ izložbeni je projekt trinaest hrvatskih muzeja u povodu 120 obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta. Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 20. travnja u 12 sati na Starom gradu Dubovcu.

Radi se o putujućoj izložbi o narodnom protumađarskom i protumađaronskom pokretu koji se u proljeće 1903. godine, nakon sukoba vojske i seljaka u Zaprešiću povodom skidanja mađarske zastave sa željezničke postaje, proširio Banskom Hrvatskom.

Uzrok nemirima bila je promađarska 20-godišnja vladavina bana Khuena Hedervaryja. Nemiri su zahvatili i Karlovac gdje je također došlo do demonstracija na željezničkom kolodvoru.

Na izložbi uz organizatora, Muzej Brdovec, građom svojih zbirki i predstavljanjem izložbe u svom prostoru sudjeluje još 12 muzeja, među njima i Muzeji grada Karlovca, koji će predstaviti događaje te 1903. godine u Karlovcu.

Izložba će se moći razgledati prilikom otvorenja i u radno vrijeme Starog grada Dubovca, od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, do 5. svibnja.