Zvonimir Troskot u Dugoj Resi o zagađenju Mrežnice

Fekalije u Mrežnici - ekocid za koji nitko nije odgovoran, pita Troskot

VIŠE IZ RUBRIKE

Politika

Saborski zastupnik prozvao gradonačelnike Duge Rese i Karlovca te županicu

Ogromne količine otpadnih voda i fekalija izlijevaju se u Mrežnicu i to je problem koji je dobro poznat i koji traje već godinama, tvrdi saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot, koji je o ovoj temi danas govorio na konferenciji za novinare u Dugoj Resi.

Nazvao je ovaj problem „ekocidom za koji nitko nema odgovornost“.

-Svi su zapravo upoznati s time i problem je višestruk. Prije svega nitko ne zna kolike količine fekalija i otpadnih voda završavaju u Mrežnici jer ne postoji apsolutno nikakva kontrola. Vikendaši, prije svega moji iz Zagreba ovdje grade vikendice i iako postoje sekundarni vodovi i kanalizacija nitko se ne spaja i te vode i fekalije završavaju direktno u Mrežnici i nitko to ne nadgleda. Zakoni su postavljeni dobro, međutim vodni redari koji su zaduženi za to ne obavljaju nadzore i ne gledaju koja su to kućanstva, sitna poduzeća i obrtništvo koji ispuštaju tu vodu u Mrežnicu i onda ta voda završava u Korani u Karlovcu. To je dakle višestruki problem, istaknuo je zastupnik Mosta.

Uputio je javno pitanje građanima Duge Rese…

-Prvo pitanje koje želim postaviti građanima Duge Rese je;  jel' vi želite ovako živjet? Jel' vi želite da vama vikendaši ispuštaju fekalije u vašu rijeku uz koju ste odrasli i koja je simbol vašeg djetinjstva?

Zvonimir Troskot smatra da je ovo problem kojim bi se trebalo baviti i u Karlovcu.

-Drugo pitanje je za gradonačelnika grada Karlovca. On je upoznat s problemom jer je na 6. srpnja 2021. godine postavljeno pitanje na gradskoj skupštini; što ćemo s Mrežnicom koja je zagađena?, dodao je da se na Korani nalazi i vodocrpilište do kojeg dolaze ove fekalije iz Duge Rese.

Ponovo se Troskot dotaknuo i sustava obrana od poplava.

-Kad Kupa krene iz Brodaraca i kad se digne umjesto da ju preusmjere branom u kanal Kupa -Kupa, da se napravi prava retencija i da se upravlja s vodama, nastao je aquapark jer plavi sa svih strana. Da ne govorimo o pješčanicima koje je napravio puneći pijesak u Brodarcima. Pitam kojim firmama ste tamo pogodovali i gdje su te pare?

Govoreći o aglomeraciji saborski je zastupnik istaknuo kako ne vjeruje da će to riješiti problem zagađenja Mrežnice, a prozvao je i županicu.

-Županice što ste vi napravili? Kakav je to ugovor sa stranim konzultatnom ako vi nemate vodnog redara na nivou Karlovačke županije? Ako ga nemate u Dugoj Resi. Ako je to vaša politička utakmica možda sukobljavanje s Boljarom koji ne dolazi iz vaše stranke, ako Duga Resa nije kao HDZ-ovo središte.  Nije vrijeme za političke utakmice, jer posljedica je toga da imamo fekalije u Mrežnici, poručio je.

I na kraju, prozvao je i dugoreškog gradonačelnika Tomislava Boljara.

-Boljar, koliko ste vi već na čelu Duge Rese, što ste napravili po tom pitanju? Pa ne može biti vođenje grada, županije i bilo koje lokalne samouprave – „nije moja odgovornost“. Vi ste dobili glasove građana kako biste pomogli i kako biste svima omogućili bolji život. Fekalije u Mrežnici, tamponi u Mrežnici sigurno nije nešto što mi želimo imati i što želimo plaćati, zaključio je Zvonimir Troskot.

Na problem otpada u Mrežnici već je i ranije upozoravao Zlatko Dugalić koji živi u Donjem Mrzlom Polju i svakodnevno prati kakvo je stanje na Mrežnici.  Problem je sadašnji retencijski bazen upozorava Dugalić, na kojem je zajedno s Troskotom i održao konferenciju za novinare.

-Ovo mjesto, retencijski bazen Rognac ima jednu veliku manu. Na ovom mjestu skuplja se otpadna voda sjevernog dijela Duge Rese da bi poslije bila uz pomoć gravitacionog sifona prenesena na drugu stranu gdje se nalazi južna kolektorska cijev. Međutim, onog trenutka kad padne kiša u Dugoj Resi, naš sistem je mješovit i ne može progutati svu tu vodu, otvara se rasteretni ventil i sve što se nalazi u retencijskom bazenu baca se u Mrežnicu, napomenuo je Dugalić inače inženjer po struci.

- Ne vidim nikakve reakcije ljudi, a pogotovo političara. Institucije koje bi trebale voditi računa o tome, ne vode. Nebrojeno sam prijavljivao kanalizacijske otvore, bacanje otpada u Mrežnicu, zagađivanje i tako dalje. Jednostavno to nije polučilo nikakve rezultate. Zato sam odlučio i podigao sam kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. I pozivam svekoliku javnost da jednostavno nazovete 112-ili pozovite policiju i prijavite kazneno djelo onečišćenja prirode. Drugačije jednostavno ne može, zaključio je Zlatko Dugalić, a također sumnje da će projekt aglomeracije riješiti ovaj problem.