Tjedan autohtonih jela Karlovačke županije u TUŠ-u

Miris zaboravljenih jela naših baka i djedova

VIŠE IZ RUBRIKE

Dobar tek!

Martina nam je rekla da se neka od ovih jela redovito kuhaju kod nje doma, ali napominje, čak i onda kad mislite da nešto znate, uvijek se može naučiti i nešto novo

Sir s vrhnjem, grah i kaša sa suhim mesom, štrudle, sarma, prežgana juha, piletina s mlincima, štrukli na juhu, pohani šaran s kukuruznim brašnom, kuglof, buhtle, bazlamača, sve to ovoga se tjedna moglo, a ponešto još može pojesti danas i sutra.

Naime, male gastro manifestacije Trgovačko-ugostiteljske škole uvijek su dobro posjećene i prihvaćene, a jedna takva organizirana je i ovog tjedna kad su učenici zajedno sa svojim mentorima kuhali autohtona jela Karlovačke županije. Treba napomenuti da su i namirnice za ovotjednu manifestaciju nabavljene od lokalnih OPG-a.

Kako su i najavili od 6. do 10. veljače u TUŠ-u su podsjetili na ukusna i pomalo zaboravljena jela naših roditelja, djedova i baka.

Na meniju je bilo zaista za svakog ponešto i za ljubitelje variva, ali i one koji više vole meso, bilo divljači ili domaće piletine s mlincima koja je na meniju bila danas. Vrijedno su je pripremale učenice 3. e razreda.

Martina nam je rekla da se neka od ovih jela redovito kuhaju kod nje doma, ali napominje, čak i onda kad mislite da nešto znate, uvijek se može naučiti i nešto novo.

-Moje bake to još uvijek doma spremaju. Kod nas je sir s vrhnjem nešto što se često jede, kuha se grah i kaša, obavezno sa suhim mesom, štrudle, štrukli na juhu, krumpir salata… No, svatko to sprema na svoj način i ako volite kuhanje onda vam nikad nije dosadno spremati bilo koje jelo. U školi uvijek naučimo nešto novo, priča Martina.

Kuharica u školi, a kad ima vremena kuha i kod kuće.

-Kuham ono što imam kod kuće u tom trenutku, od ovih tradicionalnih jela i sama kuham grah, spremam i knedle i štrukle… Svojima doma napravim i poneko novo jelo, koje se kod nas ne kuha. Na primjer spremila sam im makarone sa slaninom i vrhnjem. To je jednostavno i brzo jelo za pripremiti, a meni je drago i fino. Svidjelo se i mojim ukućanima.   

Uz pomoć prijateljica iz razreda, a pod kritičnim mentorskim okom Martina je začinila mlince, koje su same umijesile i ispekle, djevojke su napravile i buhtle za desert, a uz piletinu i mlince bila je tu i zaboravljena prežgana juha.

Tradicionalna kuhinja privukla je do sada u školski restoran „Pod starimi krovovi“ lijepi broj građana. Tjedan autohtonih jela karlovačkog kraja završava sutra, a u kuhinji TUŠ-a pripremaju štrukle na juhu, pohanog šarana u kukuruznom brašnu i kuglof. Dobar tek!

-Dođite i oživite svoja sjećanja na neka prošla vremena, u vremenu od 10 do 18 sati. Radićevom 8 i 10 opet će fino mirisati, a zbog ograničena broja obroka svoj dolazak najavite na broj mobitela 091/5547511, pozivaju iz TUŠ-a.

Ovu manifestaciju financijski pomaže i Turistička zajednica grada Karlovca.