DrONe

Dijalog mladih s donositeljima odluka o građanskom odgoju i obrazovanju

VIŠE IZ RUBRIKE

    Aktivno uključivanje

    Ponovno se pokazalo koliko je mladim osobama stalo do aktivnog sudjelovanja u životu zajednice te odlučivanju o pitanjima koja su njima i njihovim vršnjakinjama od velike važnosti.

    Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe u okviru Erasmus+ projekta „GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva“ organizirala je Dijalog mladih s donositeljima odluka u Karlovcu o globalnom građanskom obrazovanju za jednakopravnost, uključivost i solidarnost u obrazovnom sustavu.

    -U ponedjeljak smo održali, u punom smislu te riječi – dijalog s donositeljicama odluka o građanskom odgoju i obrazovanju. Bila je to posljednja aktivnost (u Karlovcu) po projektu GO for ESI – Građanskim odgojem do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva; i bilo nam je izvanredno. Mlade sudionice iskoristile su priliku u cijelosti, postavljajući niz pitanja županici Karlovačke županije, Martini Furdek Hajdin te voditeljici Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb iz Grada Karlovca, Renati Kučan.

    Pitanjima su pokrile teme građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta a ne međupredmetne teme; javnog prijevoza i međugradske (ne)povezanosti; međuvršnjačko nasilje koje danas nadilazi fizičke sukobe i smješteno je u digitalni svijet; odnos lokalne zajednice prema LGBT skupini; reproduktivna prava žena i zdravstveni sustav u cjelini; te još mnogo, mnogo drugih. Ukratko – ponovno se pokazalo koliko je mladim osobama stalo do aktivnog sudjelovanja u životu zajednice te odlučivanju o pitanjima koja su njima i njihovim vršnjakinjama od velike važnosti!

    Mlade sudionice su već sudjelovale na prethodno provedenim aktivnostima projekta na kojima su, kroz neformalne metode obrazovanja, učile o aktivnom uključivanju u demokratski život zajednice, procese donošenja odluka i Građanskom odgoju i obrazovanju te su na posljednjoj aktivnosti, dvodnevnom treningu koji je proveden u listopadu 2022. godine, pripremljeni za dijalog s donositeljima odluka i nadogradile preporuke. Do navedenih prijedloga i preporuka mladi iz Karlovca i okolice došli su zajedničkim snagama zajedno sa svojim kolegama iz Rijeke, Osijeka i Zagreba kroz sudjelovanje u svim aktivnostima projekta, poručuje predsjednica udruge, Branimira Penić..

    O PROJEKTU:

    „GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva! Participacija mladih i dijalog s mladima o globalnom građanskom obrazovanju usmjerenom na jednakopravnost, uključivost i solidarnost“ projekt je usmjeren poticanju demokratskog sudjelovanja mladih u procesu donošenja odluka s naglaskom na aktivno sudjelovanje mladih u kreiranju obrazovnih politika s osobitim fokusom na jednakopravnost, uključivost i solidarnost. Dijalog će dakle biti proveden o građanskom odgoju i obrazovanju te načinima kako obrazovni sustav poučava o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj uključivosti.

    TRAJANJE PROJEKTA:

    21.11.2021. – 21.05.2023.

    U provedbi surađuju:

    -Ambidekster klub - Zagreb

    -DrONE- udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje - Karlovac

    -Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter - Rijeka

    -Nansen dijalog centar – Osijek

    AKTIVNOSTI:

    Mlade s područja Zagreba, Slavonije, Karlovca i Primorja potaknuti će se na promišljanje o uključivijem i solidarnijem sustavu obrazovanja kroz strukturiranu podršku u vidu priprema, edukacija, mentorstva i procjena potreba. Na aktivnostima će uključeni mladi surađivati s onima koji rade s mladima i odgojno-obrazovnim radnicama i radnicima. Nakon razmjena, priprema i edukacije, mladi će provesti strukturirane dijaloge  s donositeljima odluka iz lokalne i područne samouprave te s odgojno-obrazovnim radnicama i radnicima radi kreiranja zajedničke komunikacije i preporuka za obrazovanje i škole koje doprinose jednakopravnosti, uključivosti i solidarnosti.

    U PROJEKT SU UKLJUČENI:

    -mladi u dobi od 15 do 30 godina

    -donositelji odluka iz upravnih tijela za obrazovanje i mlade

    -ravnatelji i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola

    Organizacije koje provode projekt su članice GOOD inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovne ustanove. Više o djelovanju inicijative možete saznati na web stranici:

    http://goo.hr/good-inicijativa/

    Projekt 2021-1-HR01-KA154-YOU-000020267 dio je programa Erasmus+, a financira ga Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.