Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježava se 16. svibnja.

STAVI NAOČALE - PROMIJENI POGLED "Prošla su vremena kad su osobe s intelektualnim teškoćama bile zatvorene po institucijama i kućama"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Korisnici udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Karlovačke županije Rajska ptica povodom svog dana prezentirali su svoje rukotvorine i dijelili građanima sadnice bosiljka, origana, peršina, kopra te različite sukulente i kaktuse koje su zasadili i pripremili uz podršku voditelja.

    Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježava se pod motom "Stavi naočale – promijeni pogled" s ciljem senzibiliziranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, pa su korisnici nosili šaljive naočale kako bi skrenuli pozornost na taj cilj.

    Udruga Rajska ptica provodi razne aktivnosti u koje se osobe s intelektualnim teškoćama uključuju prema svojim željama i mogućnostima.

    -Skrbimo o odraslim osoba s intelektualnim teškoćama, uglavnom nakon 21. godine kada završi njihove obrazovanje u Centru za odgoj i obrazovanje Banija. Oni sukladno svojim željama i mogućnostima dolaze kod nas u udrugu. Svatko se negdje pronađe, imamo likovne radionice, keramičku, krojačku, sportsku radionicu te radionicu samostalnog stanovanja. Nedavno smo počeli s obrađivanjem zemljišta našeg vrt pa imamo i povrtlarstvo, objašnjava predsjednica udruge Rajska ptica Marica Palajsa.

    Dodaje kako imaju 54 korisnika plus roditelji i skrbnici.

    -Naš cilj je poboljšati život roditelja i osoba s intelektualnim teškoćama. Prošla su vremena kad su osobe s intelektualnim teškoćama bile zatvorene po institucijama i kućama. Oni imaju pravo na život u zajednici, na druženje i svoje prijatelje. Naša zadaća je da oni to što bolje odrade, poručuje predsjednica udruge.

    Odluku o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama donio je Hrvatski sabor 2017. godine pa se od tada ovaj dan obilježava 16. svibnja.