Goran Franković napominje da je prijavljeno više počinitelja koji učestalo pale, bez obzira na apele i upozorenja

Tijekom vikenda gorjelo 28 požara, opet najgore oko Perjasice i Slunja

VIŠE IZ RUBRIKE

    Jak vjetar koji je proteklog vikenda prouzročio brojne probleme, najviše u priobalju, nije poštedio niti Karlovačku županiju. Čak 28 požara na otvorenom prostoru buknulo je u našoj županiji od petaka do ponedjeljka.
    Najviše posla imali su vatrogasci u Slunju i okolici te na području Perjasice. Kako su slunjski vatrogasci podijelili na svojoj Facebook stranici u petak su imali pune ruke posla.
    -Današnja intervencija DVD-a Slunj, požar otvorenog prostora u naselju Donja Visočka. Opožarena površina iznosila je 1800 m x 800 m, te je istu gasilo 9 vatrogasaca sa dva terenska vozila Pick-up za gašenje šumskih požara i prikolicom inače namijenjenu za gašenje šumskih požara. Intervencija je trajala 5 sati, stoji u objavi DVD-a Slunj.
    Budući da se slunjsko područje, kao i područje Perjasice iz godine u godinu pojavljuju kao mjesta gdje se bilježi veći broj požara na otvorenom, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković napominje da su s policijom proveli izvide i prijavili počinitelje. Naime, iako je propisano i apel je da se ne spaljuje kad puše vjetar, a javnost je bila bombardirana upozorenjima o vjetru, neki su se oglušili.
    -Događa nam se da imamo osobe koje ponavljaju takve prekršaje, koje su „piromani“ i koriste takvu priliku i pale, a sve pod izlikom da nema nastale štete. Međutim, svaki požar ima za sobom materijalnu štetu i ugrožava ljude i materijalna dobra, napomenuo je Franković.
    Ove godine vremenske prilike ne idu u prilog vatrogascima, jer je zima bila s malo snijega i kiše, raslinje je suho, pa su poljoprivrednici požurili s čišćenjem, a što znači i s paljenjem korova.
    - Nažalost takve aktivnosti, uslijed nepridržavanja propisa, prerastu u širenje vatre izvan kontrole osoba koje obavljaju spaljivanje. Kako ovakvi požari ne bi imali teže posljedice, podsjećamo na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a posebno naglašavamo da je svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu.
    Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, zabranjeno je spaljivanje nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar, za nepridržavanje Odluke, propisane su novčane kazne, podsjeća županijski vatrogasni zapovjednik.
    Kako bi se spriječilo i na vrijeme uočilo požare na otvorenom te spriječilo njihovo širenje na stambene i gospodarske objekte, ali i izbjeglo ljudske žrtve i ove godine na području Vatrogasne zajednice Karlovačke županije vatrogasne snage motrit će mjesta učestalih požara.
    -Uz zemaljske snage pojačat ćemo i ophodnju iz zraka. Stoga još jednom upozoravamo naše sugrađane da se pridržavaju mjera zaštite od požara i odluka čelnika jedinica lokalne samouprave koji imaju mogućnosti i zabraniti svako spaljivanje na otvorenom, dodao je Franković.
    O problemima koje je prouzročila bura izvijestili su i iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
    -Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta, od 22. do 25. veljače na intervencijama je sudjelovalo gotovo 2.000 vatrogasaca na 436 intervencija. Na području priobalja je zabilježena ukupna 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca sa 229 vozila. Te su intervencije uključivale većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade. U požarima raslinja na otvorenom prostoru zabilježeno je ukupno 149 požara, a opožarena površina iznosi 599 ha. U gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila. Treba istaknuti kako je najveća opožarena površina, od 160 ha, zabilježena na požaru kod Tribunja koji je izbio u subotu, 23. veljače, stoji u priopćenju. (kb)

    Foto: DVD Slunj