Gastro pustolovina - vodič kroz gastronomiju Karlovačke županije
Bogatstvo prehrambenih delicija Karlovačke županije
VIŠE IZ RUBRIKE
Na konferenciji za novinare održanoj u restoranu Žganjer u Jaškovu danas je predstavljena publikacija Gastro pustolovina, u kojoj je prikazana gastronomija Karlovačke županije. Predstavljanju su prisustvovali županica Martina Furdek Hajdin, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, vlasnica restorana Žganjer Lidija Žganjer, vinar iz Vrhovca Elvis Šoštar te blogeri Domagoj Jakopović Ribafish i Kasandra Draganić. Predstavljanju publikacije bila je nazočna i ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak. Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak istaknuo je da kada se govori o Karlovačkoj županiji kao turističkoj destinaciji, govori se o destinaciji aktivnog turizma koja nudi niz sadržaja i pustolovina, pa i gastro pustolovine.
-Ovdje je riječ o lokalnoj enogastronomiji. Na pedesetak stranica može se pronaći mnoštvo zanimljivosti i znamenitosti o lokalnoj enogastronomiji. Prije svega publikacija govori o spoju lokalnih OPG-ova i turističkog dijela putem kojeg se plasiraju njihovi proizvodi. Naposljetku može se pronaći i pokoji recept, pa si možete i sami pripremiti delicije na koje će vas inspirirati ovaj vodič, kazao je Fanjak.
Vlasnica restorana Žganjer Lidija Žganjer istaknula je da je u njezinoj obitelji ugostiteljstvo tradicija i da je gastro pustolovina obitelji Žganjer krenula prije njenog rođenja.
-Moram reći da su ova dva stola za kojima sjedimo stara više od sto godina. Moji roditelji su davno krenuli u gastro pustolovinu, koja traje i danas. Ugostiteljstvo se mijenja, ljudi se sve više okreću domaćim proizvodima i domaćoj zdravoj hrani. U gastro vodiču je prikazano bogatstvo gastro ponude. Čini mi se trenutačno ozaljski kraj prednjači u gastro turizmu, jer tu su već poznate manifestacije Štrudla fest i Wine and walk. Temelj gastronomije su svi ljudi koji rade na tome, ugostitelji i OPG-ovi, rekla je Lidija Žganjer.
Vinar iz Vrhovca Elvis Šoštar, čija su vina predstavljena na konferenciji za novinare, zahvalio je Karlovačkoj županiji i Regionalnoj turističkoj zajednici Karlovačke županije, jer je puno učinila za promociju vina ozaljskog kraja.
-Nama vinarima pružena je nova šansa za promociju proizvoda. U ozaljskom kraju praktički svaka obitelj ima vinograd. Proizvodnja vina vezana je uz hranu. Akcija Wine and walk nešto je prekrasno za nas vinare, jer se vino ne pokazuje da je samo za gemišt i bambus, već se promovira na drugačiji način. Vino se sljubljuje s raznim jelima, napomenuo je vinar Elvis Šoštar.
Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je da je ova publikacija važna za promociju zdrave hrane na našem području.
-Turizam je posljednjih godina, iz godine u godinu sve važnija grana našeg gospodarstva. Turizam je otkrivanje novih lokacija, vrijeme odmora i ugode, a to uključuje i uživanje u gastronomiji, mnogo je neotkrivenih delicija u našoj županiji. Gastro pustolovina još je jedna aktivnost kojom promoviramo hranu na našem području. Voljela bi da ova publikacija dođe u ruke mnogima koji će doći u našu županiju i naravno da se vrate, kazala je Martina Furdek Hajdin.
Blogeri Domagoj Jakopović Ribafish i Kasandra Draganić pohvalili su gastro ponudu Karlovačke županije i istaknuli da uvijek vole doći u ova područja i uživati u domaćoj hrani. Nakon konferencije za novinare, svi sudionici uživali su u domaćim tradicionalnim jelima restorana Žganjer.