Na današnjoj sjednici Vlada RH poduprla je realizaciju Projekta „Sanacija mosta Banija - starog mosta preko Kupe u Karlovcu“. Sredstva za novelaciju istražnih radova na mostu i projekta sanacije konstrukcije u iznosu od 100.000 kuna bez PDV-a osigurana su u Financijskom planu Hrvatskih cesta za 2022. godinu

Vlada RH poduprla realizaciju sanacije mosta na Baniji

VIŠE IZ RUBRIKE

    Isto tako, zadužila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da, u suradnji s Hrvatskim cestama i Gradom Karlovcem, osigura provedbu Projekta. Investitor su Hrvatske ceste, a za koordinaciju svih aktivnosti vezano uz provedbu ovoga Zaključka određuje se resorno ministarstvo.

    U obrazloženju Zaključka, među ostalim navode kako je most Banija preko rijeke Kupe izgrađen 1947. godine. Tijekom godina građevina je izložena prometnom opterećenju i atmosferilijama. Most je saniran 1997. godine, a 2011. godine provedeno je određeno ojačanje nekih nosača.

    Trenutno most nije u dobrom stanju, dotrajao je i oštećen te je ugrožena sigurnost prometa na njemu. Iz tog su razloga nadležne službe Grada Karlovca naručile izradu projektne dokumentacije za sanaciju građevine. Projektna dokumentacija dovršena je 2017. godine, međutim do donošenja ovog Zaključka radovi nisu provedeni.

    Vodeći se bitnim povećanjem ugroženosti sigurnosti prometa i nedostatkom sredstava Grada Karlovca, za sanaciju predmetnog mosta zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da koordinira nastavak realizacije projekta sanacije mosta između Grada Karlovca i društva Hrvatske ceste.

    Sredstva za novelaciju istražnih radova na mostu i projekta sanacije konstrukcije u iznosu od 100.000 kuna bez PDV-a osigurana su u Financijskom planu Hrvatskih cesta za 2022. godinu.

    Ukupan iznos sredstva potrebnih za realizaciju Projekta biti će poznati nakon provedene novelacije projekta sanacije te će ista biti osigurana u Financijskim planovima društva Hrvatske ceste  za naredna razdoblja.

     

     

    Izvor: vlada.gov.hr