Udruga Eko Pan iduće godine obilježava 20 godina rada

VIŠE IZ RUBRIKE

    Udruga Eko Pan za iduću godinu najavila je brojne aktivnosti, a jedna od najvažnijih je obilježavanje 20 godina rada, koje će pratiti isto toliko akcija.

    Rođendan udruge pratiti će dvadeset malih događanja i kampanja posvećena karlovačkim drvoredima, a središnji događaj održati će se na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u prostoru Urbanog parka Hrvatskog doma.

    Osim u duhu rođendana, godina u Panu započinje novim projektima i razvojem društvenog poduzetništva.

    Projekt Moj samoodrživi dom, u doba korona krize udruga provodi u svojstvu partnera slovenskoj udruzi i društvenom poduzeću ZRIRAP – Institut za istraživanje i razvoj alternativnih praksi, Beltinci. Projekt se financira iz programa Erasmus +, a provodi od studenog ove godine do mjeseca studenog sljedeće godine.

    Kroz projekt će ukupno proći oko 300 nezaposlenih osoba koje će pohađanjem besplatnih radionica stjecati praktična znanja o uzgoju i čuvanju hrane, čuvanju sjemenja, izradi zimnice i prirodne kozmetike. Radionice počinju u veljači, a zainteresirani za sudjelovanje već sad se mogu javiti u Eko Pan.

    Eko Pan je od studenog ove godine zajedno s udrugom Avadhuta partner KAMATRIX-u u projektu Suradnjom i praksom do održive zajednice. Projekt sufinancira Europski socijalni fond, a fokusira se na mapiranje i rješavanja potreba lokalne zajednice u kriznim situacijama.

    Zahvaljujući podršci Grada Karlovca i tvrtke Zelenilo, udruga je u ovoj godini uspješno promovirala Eko knjižnicu igračaka izložbom starih igara i igračaka i nabavom slikovnica, knjiga, edukativnih i kreativnih igara koje obuhvaćaju teme ekologije, očuvanja prirode, gospodarenja otpadom, upoznavanja biljnih i životinjskih vrsta i sl. Knjižnica igračaka otvorena je od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, a uskoro će započeti i igraonice subotom prijepodne. Knjižnica igračaka prima nove članove, za upis je dovoljno donirati jednu rabljenu igračku. Nekoliko je ovakvih knjižnica u Hrvatskoj, a svrha im je poticati na racionalnu potrošnju, čuvanje, razmjenu i solidarne odnose u zajednici.

    Ova godina u Eko Panu svakako je ponajviše protekla u razvoju društvenog poduzetništva provedbom projekta Poduzmi zeleniji otisak. Zahvaljujući sufinaciranju Europskog socijalnog fonda, Eko Pan je pokrenuo tri grupe usluga - Šumsku školu, Zelene vještine i Rođendansku igraonicu. Zajednički naziv usluga i budućeg društvenog poduzeća je Klijanac i Pup – rasadnik dobre volje.

    Znanja, vještine i povezanost sa živim svijetom izdanci su koji korisnici usluga dobivaju, a na njima je da ih s dobrom voljom čuvaju i nose kroz život. Usluge su namijenjene djeci (pohađanje Šumske škole te edukacija i igra kroz radionice i igraonice) i odraslima (Obiteljska Šumska škola, radionice i tečajevi). U ovoj godini održano je devet boravaka u okviru Šumske škole, provedeno niz radionica, a šivati uče i mali i veliki.

    Odabirom usluga Klijanac i Pup građani podržavaju razvoj malog društvenog poduzeća te pomažu rad udruge, servisa Zeleni telefon, Eko knjižnice igračaka, Bibliopana, kampanja za očuvanje kopnenih voda, edukacija o otpadu, programa razvoja permakulture u zajednici te omogućuju male građanske akcije održavanja i uređenja okoliša.

    Zeleni telefon i dalje je na raspolaganju građanima, a u području zaštite okoliša, okolišnog prava i klimatskih promjena, udruga je partner Zelenoj akciji na projektima JEDRO i JEKA!

    Kraj godine Eko Pan dočekuje s ukupno 5 zaposlenih osoba, novim partnerstvima i suradnjama, a sve više aktivnosti koje se provode izravno uključuju zajednicu i doprinose širenju praktičnih znanja i vještina. Jer, poznajemo li živi svijet i svoje mjesto u njemu, znati ćemo ga dobro i čuvati, poručuju u priopćenju iz Eko Pana.