Epidemiološke mjere produžene do 31. prosinca

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na sjednici  Vlade RH, odlučeno da epidemiološke mjere neće popustiti, a uvode se i nove.

    Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te prvi čovjek Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je produljenje mjera.

    -Unatoč smanjenju brojeva novozaraženih korona virusom, nova varijanta omikrona širi se puno brže od delte. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu zemalja, a omikron bi mogao brzo postati dominantna varijanta, zato ne razmišljamo o popuštanjima ograničenja, kaže Božinović.

    Nacionalni stožer civilne zaštite danas će donijeti sedam odluka od kojih su dvije nove, a ostale se produžuju, najavio je i objasnio o kojim se mjerama radi, javljaju mediji.

    Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina i javnim okupljanjima te javnom prijevozu.

    - Kao novost istaknuo je mjere koje se odnose na javna okupljanja s više od 100 osoba. U tom slučaju odobrenje za okupljanje dat će županijski zavodi za javno zdravstvo, a ne HZJZ kao do sada. Mjere se produžuju do 31. prosinca.

    -Druga promjena odnosi se na mjere na granici vezano uz posebne mjere ubog omikrona - zabrana ulaska u državu se više ne odnosi na osobe koje dolaze iz Hong Konga. Nova odluka se odnosi na uvođenju mjera u socijalnoj skrbi, naime, obaveza COVID potvrda se uvodi i za korisnike centara i sve osobe koje dolaze u centre.