Ponudit ćemo ležerniji i alternativniji pristup glazbenom obrazovanju gdje ćemo polaznike učiti svirati instrumente na drugačiji način nego što to rade u Glazbenoj

"Buka" u eteru Prvog karlovačkog

VIŠE IZ RUBRIKE

    Glazbeni centar Buka, novoosnovana je udruga koja će s radom početi tijekom siječnja iduće godine.

    Bazira se na konceptu neformalnog obrazovanja čiji su programi namijenjeni djeci i mladima redovnog razvoja, ali jednako tako i djeci i mladima s teškoćama u razvoju.

    „Buku“ su osnovali poznati karlovački glazbenici, entuzijasti, i zaljubljenici u glazbu koji imaju „puno glazbenih utakmica“ i nastupa „u nogama“, sve vrsni glazbenici s iznimnim sviračkim iskustvom te iskustvom u radu s mladima i djecom.

    Ines Bunčić, voditeljica Glazbenog centra Buka gostujući u programu Prvog karlovačkog među ostalim je naglasila da je Centar osnovan prvenstveno s ciljem da se mladima ponudi jedan drugačiji i ležerniji oblik učenja glazbe.

    - Iako smo svi mi završili formalno glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Karlovac, koja nudi divne glazbene programe i učenja, naše učenje i pristup glazbi će ipak biti nešto drugačiji. Ponudit ćemo ležerniji i alternativniji pristup glazbenom obrazovanju gdje ćemo polaznike učiti svirati instrumente na drugačiji način nego što to rade u Glazbenoj.

    -Tečaj je namijenjen djeci i mladima od 10 do 19 godina starosti. Prvi modul traje 6 mjeseci te je podijeljen u dva dijela. Polaznik bira osnovni instrument koji želi naučiti svirati te je uključen u bendovske radionice sa ostalim polaznicima, na kojima će svirati zajedno sa svim mentorima.

    -Tečaj će se održavati jednom tjedno u trajanju od 60 minuta, a bendovske radionice jednom mjesečno u trajanju od 120 minuta. Termin održavanja tečajeva se dogovara sa mentorom nakon završetka prijava, kaže Bunčić.

    -Kroz početni tečaj polaznik će usvojiti osnove glazbenih zapisa, naučiti karakteristike odabranog instrumenta, rukovanje s istim te obrade jednostavnih pjesama. Učiti će o grupnom muziciranju, korespondenciji među instrumentima, glazbenoj kulturi, pravcima i žanrovima kroz povijest do danas.

    -Što se tiče instrumenata bit će zastupljeni, gitara- akustična, bass i elektična, klavijature, bubnjevi ali učenje pjevanja- vokal. Već ste mogli primijetiti da je to zapravo klasična postava rock banda, što nam je i cilj. Stvoriti u Karlovcu zdravu jezgru – „rasadnik“, kvalitetnih rock izvođača, odnosno grupa. Bandovske svirke- koncerti održavat će se na Maloj sceni Hrvatskog doma.

    -Pored već spomenutog tečaja instrumenata, u Buki ćemo imati i „Mini glazbenu školicu“ koja je namijenjena uzrastu djece od 6 do 9 godina, kaže Ines i dodaje će to zapravo biti spoj glazbenog tečaja i igraonice.

    Djeca u zabavnom i poticajnom okruženju usvajaju vještine muziciranja, uče o nastajanju glazbe, glazbenim pravcima, upoznaju razne instrumente, obrađuju poznate pop/rock pjesme i brojalice na jedinstven način. Zatim izrađuju vlastite instrumente, poboljšavaju koordinaciju, grubu i finu motoriku, bruse pažnju, pamćenje i koncentraciju, a uz to se i odlično zabavljaju.

    -Naučit će osnove baratanja raznim instrumentima kao što su gitara, bass, klavijature, perkusije, što će sigurno kasnije razviti ljubav prema određenom instrumentu. Školica se biti jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

    Prijave za upise su u tijeku i traju cijeli prosinac. Mjesto održavanja će koliko smo uspjeli saznati biti u jednom glazbenom studiju u centru Karlovca. Točna adresa bit će objavljena prije početka tečaja i škole.

    Nakon završetka prijava roditelji će dobiti poziv na roditeljski sastanak gdje će im se detaljnije objasniti program i dogovoriti termin održavanja školice koja počinje u siječnju, zaključila je Ines Bunčić voditeljica Buke.

    Link za prijavu:

    https://forms.gle/SP7XhUC2Yy2QvBHj6