Prvi Karlovački

8. Zrin festival – bogat glazbeni program u Ozlju

Autor: Ivana Ivandić

25.05.2022

Kultura

U subotu, 28. svibnja, održat će se koncert kojim organizatori i izvođači žele poručiti svijetu poruku mira s potresom ranjene Banovine.

U Starom gradu Ozlju povodom 400. godišnjice rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnice smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana održat će se koncert pod naslovom “Navik on živi ki zgine pošteno” u sklopu 8. Zrin festivala koji je počeo 21. svibnja.

Koncept programa je povezivanje povijesnih događanja skladbama onog vremena te da se s tim skladbama poprate najvažnija zbivanja iz života Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Koncert izvode Ansambl Sklad u sastavu Nina Franulović, sopran; Sebastijan Sarapa, klarinet; Marko Glogović i Jelena Lelas, violine; Marta Balenović, viola; Lana – Lucija Horvatić, violinčelo te umjetnički voditelj Franjo Bilić na čembalu koji je za tu priliku skladao i uglazbio pismo Petra Zrinskog Moje drago serce za glas, klarinet, gudače i continuo.

Izvest će skladbe Heinricha Ignaza Franza Bibera, Vinka Jelića, Johanna Heinricha Schmelzera, Ivana Marka Lukačića, Chirstopha Graupnera i Franje Bilića.

U petak, 27. svibnja, u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu koncert će održati gudački orkestar Acoustic Project Strings. Na programu su Mozart, Papandopulo i Dvořák.

8. Zrin festival u subotu, 28. svibnja, u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću zaključit će Kalamos kvintet – u široj regiji prvi i jedinstveni kvintet drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante), kojeg vodi mladi ukrajinski klarinetist Yaroslav Sadovyy. Ovim koncertom organizatori i izvođači žele poručiti svijetu poruku mira s potresom ranjene Banovine, navodi u priopćenju Hrvatska udruga Ars organi Sisciae.

Festivalsku sezonu nastavljaju s Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara koji će se održati od 26. lipnja do 3. srpnja u kapelama u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom vrhu, Brestu pokupskom, buševcu, Donjoj lomnici i Cvetković Brdu) te Like Lika Festivalom od 23. do 31. srpnja u Perušiću, Gornjem Kosinju, Gospiću, Brinju i Senju). Ulaz na sva događanja je slobodan.