Prvi Karlovački

Brnjac: Za Hrvatsku je vrlo bitno imati tim koji ima utakmica u nogama

Autor: Anamarija Radočaj

03.07.2020

Izbori

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koja na parlamentarne izbore izlazi na listi HDZ-a u VII. izbornoj jedinici, mladima je danas poručila da budućnost nije moguća bez njih.

Na predavanju održanom u Knjižnici za mlade, upravo je s njima razgovarala o odnosima Europske unije i Hrvatske kao najmlađe članice.

Ovi izbori vrlo su važni za Hrvatsku. Upravo se vrše pregovori na prijedlog Europske komisije o jednom novom paketu za oporavak gospodarstva tzv. Next Generation EU fond. S obzirom na to da je Hrvatska ušla 2013. u Europsku uniju ona je korisnica bespovratnih sredstava i to je ono o čemu mi govorimo cijelo vrijeme- ne želimo zaduživati našu djecu, želimo koristiti ta bespovratna sredstva. Upravo se sada pregovara i o instrumentu za oporavak i o modificiranom višegodišnjem financijskom okviru. Prema prijedlogu Komisije to iznosi oko 22 milijarde eura za Hrvatsku. To je vrlo važno za oporavak gospodarstva, zato što će se on podijeliti u tri stupa. Ono što je za nas najbitnije je da će 70% sredstava biti bespovratna sredstva, a ostalo su povoljni zajmovi. U tim trenucima treba imati izuzetno dobar pregovarački tim koji ima utakmica u nogama, koji zna ispregovarati bitno za Republiku Hrvatsku, a to su razvoj i pomaganje srednjim i malim poduzetnicima, da ne ovisimo ni o kome, da se možemo razvijati. Nastavlja se i sa kohezijskim projektima koji omogućuju daljnji razvoj infrastrukture, povezivanje, zajednička poljoprivredna politika. Vrlo je važan tim jer se među državama svatko za svoju zemlju bori što bolje može. Za vrijeme SDP-ove vlade, 2013. godine jedina država koja ništa nije dobila bila je Hrvatska, a sada unatoč izlasku Ujedinjene Kraljevine, RH na prijedlog Komisije ima skoro za milijardu i pol više bespovratnih sredstsva za novo razdoblje, rekla je Brnjac.

Gdje je u svemu tome Karlovac i hoće li novaca biti unatoč koronakrizi?

Za Karlovac je važan drugi kolosijek pruge koji će omogućit skraćeno vrijeme putovanja od Karlovca do Zagreba, koji će se raditi bespovratnim sredstvima. Tu su i nove škole, vrtići, uređenje bolnica. Kad se ugovori višegodišnji financijski okvir, slagat će se novi operativni programi. Gradska jezgra se u potpunosti može financirati europskim sredstvima, zelene tehnologije, održivost, digitalalizacija. Novaca ima. Vlada je rebalans radila tri puta, osigurali smo novac za preko 600 tisuća radnih mjesta. S kime god razgovaram, svi su zadovoljni. Prema prognozama Komisije, kad se pogleda odnos 2020.-2021. upravo uz instrument za oporavak RH čeka rast BDP-a za 7,5 posto, zaključila je Brnjac

Podršku kandidatkinji pružio je Karlovčanin Tomislav Družak, državni tajnik za šport.

Hrvatska nema vremena eksperimentirati i zato kao jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice podršku dajem našoj stranci i Karlovčanki Nikolini Brnjac.