Brnjac: Za Hrvatsku je vrlo bitno imati tim koji ima utakmica u nogama

VIŠE IZ RUBRIKE

    Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koja na parlamentarne izbore izlazi na listi HDZ-a u VII. izbornoj jedinici, mladima je danas poručila da budućnost nije moguća bez njih.

    Na predavanju održanom u Knjižnici za mlade, upravo je s njima razgovarala o odnosima Europske unije i Hrvatske kao najmlađe članice.

    -Ovi izbori vrlo su važni za Hrvatsku. Upravo se vrše pregovori na prijedlog Europske komisije o jednom novom paketu za oporavak gospodarstva tzv. Next Generation EU fond. S obzirom na to da je Hrvatska ušla 2013. u Europsku uniju ona je korisnica bespovratnih sredstava i to je ono o čemu mi govorimo cijelo vrijeme- ne želimo zaduživati našu djecu, želimo koristiti ta bespovratna sredstva. Upravo se sada pregovara i o instrumentu za oporavak i o modificiranom višegodišnjem financijskom okviru. Prema prijedlogu Komisije to iznosi oko 22 milijarde eura za Hrvatsku. To je vrlo važno za oporavak gospodarstva, zato što će se on podijeliti u tri stupa. Ono što je za nas najbitnije je da će 70% sredstava biti bespovratna sredstva, a ostalo su povoljni zajmovi. U tim trenucima treba imati izuzetno dobar pregovarački tim koji ima utakmica u nogama, koji zna ispregovarati bitno za Republiku Hrvatsku, a to su razvoj i pomaganje srednjim i malim poduzetnicima, da ne ovisimo ni o kome, da se možemo razvijati. Nastavlja se i sa kohezijskim projektima koji omogućuju daljnji razvoj infrastrukture, povezivanje, zajednička poljoprivredna politika. Vrlo je važan tim jer se među državama svatko za svoju zemlju bori što bolje može. Za vrijeme SDP-ove vlade, 2013. godine jedina država koja ništa nije dobila bila je Hrvatska, a sada unatoč izlasku Ujedinjene Kraljevine, RH na prijedlog Komisije ima skoro za milijardu i pol više bespovratnih sredstsva za novo razdoblje, rekla je Brnjac.

    Gdje je u svemu tome Karlovac i hoće li novaca biti unatoč koronakrizi?

    -Za Karlovac je važan drugi kolosijek pruge koji će omogućit skraćeno vrijeme putovanja od Karlovca do Zagreba, koji će se raditi bespovratnim sredstvima. Tu su i nove škole, vrtići, uređenje bolnica. Kad se ugovori višegodišnji financijski okvir, slagat će se novi operativni programi. Gradska jezgra se u potpunosti može financirati europskim sredstvima, zelene tehnologije, održivost, digitalalizacija. Novaca ima. Vlada je rebalans radila tri puta, osigurali smo novac za preko 600 tisuća radnih mjesta. S kime god razgovaram, svi su zadovoljni. Prema prognozama Komisije, kad se pogleda odnos 2020.-2021. upravo uz instrument za oporavak RH čeka rast BDP-a za 7,5 posto, zaključila je Brnjac

    Podršku kandidatkinji pružio je Karlovčanin Tomislav Družak, državni tajnik za šport.

    -Hrvatska nema vremena eksperimentirati i zato kao jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice podršku dajem našoj stranci i Karlovčanki Nikolini Brnjac.