44. Svibanjski zdravstveni dani

"55 godina anesteziologije u Karlovcu"

VIŠE IZ RUBRIKE

Vrlo odgovoran i zahtjevan posao

Tema ovogodišnjih Zdravstvenih dana je "Uloga anestezije, reanimatologije i intenzivne medicine u multidisciplinarnom liječenju".

44. Svibanjski zdravstveni dani i „55 godina anesteziologije u Karlovcu“ održavaju se danas u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

Dr.med. Mirjana Lončarić Katušin, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tom prilikom istaknula je kako su Svibanjski zdravstveni dani, dani svih djelatnika na području zdravstva u našoj županiji, i liječnika i sestara i primarne i bolničke zdravstvene zaštite i imaju za cilj pokazati stručnu i znanstvenu aktivnost svega onoga što zdravstvo na području ove županije nudi.

-Ove godine obilježava se i 55. obljetnica od kada je Odjel anesteziologije 1968. godine prvi put osnovan pod vodstvom primarijusa Jerinića i primarijusa Kiseljaka kojima se ubrzo pridružuju dr. Vergort i primarijus Persoli, a ja nakon niza godina dolazim za vrijeme profesora Žunića, kazala je.

Naglasila je kako je cilj ovogodišnjih Svibanjskih zdravstvenih dana pokazati što je danas anestezija koja je zadnjih godina postala izloženija prema van i što ljudi koji na njoj rade pružaju u smislu zdravstvene zaštite i pomoći bolesnicima, te zahvalila svim liječnicima i medicinskim sestrama bolnice na maksimalnom doprinosu, istaknuvši kako je ovogodišnja tema uloga anestezije u multidisciplinarnom liječenju.

Kako je istaknuo prof. Ivan Radoš iz KBC-a Osijek, predsjednik Hrvatskog društva za liječenje boli Hrvatskog liječničkog zbora, kroz tih 55 godina karlovačka anestezija spasila je jako puno života i anestezirala stotine tisuća pacijenata.

-Pacijent se ne anestizira da bi spavao, nego da ga ne bi boljelo za vrijeme anestezije. Postoji edukacija o regionalnoj anesteziji i liječenje boli jako je blisko s regionalnom anestezijom tako da su anesteziolozi svugdje u svijetu najveći stručnjaci i upravo se oni najviše bave liječenjem boli jer su educirani za minimalno invazivno liječenje boli i za uklanjanje boli farmakoterapijom, kazao je između ostalog prof. Radoš.

Profesorica Jasminka Peršec iz Kliničke bolnice Dubrava, Klinika za anesteziologiju i intenzivnu medicinu i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu izjavila je kako Hrvatsko društvo za intenzivnu medicinu dugi niz godina prati rad Odjela za anesteziologiju OB Karlovac i kako se radi se o doista o dugogodišnjoj bogatoj i kvalitetnoj suradnji.

-Anesteziolozi rade velik i zahtjevan posao i u operacijskim dvoranama, a nakon toga u jedinicama intenzivne medicine, jedan odgovoran posao koji zahtjeva puno znanja, edukacije, stručnosti i puno žrtve, naglasila je.

Organizatori manifestacije su Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu OB Karlovac, Hrvatski liječnički zbor-Podružnica Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Hrvatska liječnička komora-Županijsko povjerenstvo Karlovačke županije.