Nakon dugo vremena Veliki ZILIK ponovno poprima i međunarodni karakter sudjelovanjem umjetnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, svi odabrani umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom

47. Zimska likovna kolonija počela Malim ZILIK-om, večeras svečano otvorenje Velikog

VIŠE IZ RUBRIKE

  1. ZILIK počeo je Malim ZILIK-om i likovnom radionicom mr. grafike Ivane Bajcer pod nazivom "Špiljska monotipija". Na dvosatnoj radionici sudjelovali su učenici OŠ Dubovac i Grabrik koji su pod mentorstvom umjetnice izrađivati plošni tisak – monotipiju i time učili o povijesti paleolitika.

  Svečano otvorenje 47. ZILIK-a bit će večeras u Zorin domu u 19.30 kad će ujedno biti otvorena izložba akademskog slikara Damira Facana-Grdiše pod nazivom "Konfrontacija prostora" koja će ostati postavljena svih pet dana trajanja ZILIK-a.

  Radionice će se u Centru održavati od ponedjeljka do petka svaki dan prije i poslije podne i to u vremenu od 10- do 12 i od 15 do 17 sati, izuzev petka 31. siječnja, kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer od 19.30 počinju završna događanja kojom će se obilježiti kraj ovogodišnjeg ZILIK-a i otvoriti izložba radova nastalih na Velikom i Malom ZILIK-u.

  Inače, ove godine ZILIK se simbolično otvara na rođendan jednog od ZILIK-ovih osnivača Petra Grgeca. Upravo su Petar Grgec i njegova supruga Dana predložili ravnatelju Doma za djecu Vladimir Nazor, Petru Caru ideju o osnivanju Zimske likovne kolonije, koja bi se održavala tijekom zimskih školskih praznika kako se djeca u Domu ne bi osjećala osamljeni i kako bi prostor u kojem su boravili bio još topliji, srdačniji i veseliji.

  Nakon dugogodišnje tradicije, od ove godine propozicije za nove umjetnike-sudionike bile su nešto drugačije, tako su oni ovaj put izabrani putem natječaja.

  -Kako bismo obnovili plemenite temelje ZILIK-a po prvi put smo organizirali natječaj za sudjelovanje na Velikom ZILIK-u kako bi hrvatski umjetnici koji još nisu sudjelovali na ZILIK-u dobili mogućnost iskusiti divan doživljaj boravka u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, nekadašnji Dom za djecu Vladimir Nazor, prožet ugodnim druženjima s djecom i kolegama, sklapanjem novih prijateljstava, te nezaboravnim umjetničkim stvaralaštvom, kaže ravnateljica Centra Nataša Horvat.

  Pored dugogodišnjih sudionika, njih deset, Zorana Durbića, Katarinu Parađ-Vojković, Nedeljka Tintora, Milivoja Svobodu, Željka Zimu, Ivanu Maradin, Biserku Lovnički, Ljubicu Leš, Miroslav Krnića i Željka Lolića, po prvi put sudjelovati umjetnici, njih šesnaest, Zdravko Milić, Vesna Opavsky, Slađana Matić Trstenjak, Ana Šimić, Iva Habus, Andrea Cihlar, Mišo Joskić, Brut Carniollus, Iva Sabolić, Hana Hanak, Jasmina Jakopanec, Lea Čeč, Darija Stipanić, Darko Polančec, Snježana Pokos-Vujec i Danijela Pičuljan.

  -Nakon dugo vremena Veliki ZILIK ponovno poprima i međunarodni karakter sudjelovanjem umjetnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Svi odabrani umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a, rekla je Sonja Švec Španjol, izbornica kolonije i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a.

  -Uz tradicionalne likovne radionice na Malom ZILIK-u po prvi put imat ćemo i oslikavanje zida u poludnevnom boravku za učenje Centra, koje će izvesti Mišo Joskić, grafički dizajner iz Crne Gore koji se bavi oslikavanjem murala u eksterijeru i interijeru, te ilustracijom, stripom i slikarstvom.

  -Magistra slikarstva i kiparstva Andrea Cihlar iz Zagreba slika i izrađuje skulpture u zlatarskim tehnikama i u kombinaciji s ready-madeom te će svoj način rada prezentirati malim ZILIK-ovcima pri čemu će djeca steći uvid u nove potencijale naizgled "odbačenih" predmeta.

  -Tijekom godina na ZILIK-u su se izmjenjivali dragi nam fotografi i fotografkinje koji su svojim oštrim okom bilježili radost i atmosferu kreativnog duha i bogatog stvaralaštva ZILIK-a, kaže Španjol-Švec.  Ove godine nam dolazi poznati vizualni umjetnik i fotograf Brut Carniollus iz Slovenije koji će dokumentirati rad sudionika ZILIK-a.Iva Sabolić iz Rijeke približit će djeci vlastitu umjetnost baziranu na istraživanju zvuka i slike, dok će magistra primijenjene umjetnosti Jasmina Jakopanec iz Varaždina potaknuti djecu da izraze sebe i svoje emocije kroz likovnost.

  -Posebnu radionicu održat će samostalne umjetnice, keramičarke Snježana Pokos-Vujec i Danijela Pičuljan iz Varaždina, kako bi predstavile keramiku kao jednu od grana umjetnosti te će na radionici zajedno s djecom izraditi keramičku skulpturu u koju će ukomponirati radove djece u obliku mobila, zaključila je izbornica Kolonije.

  Što se pak radionica tiče, u utorak, 28. siječnja će mr. likovne pedagogije Dora Bakek održati radionicu pod nazivom "Spoji-odvoji: čudnovate životinje". Nakon razgovora o teksturi životinja i kako ju prikazati u crtežu djeca će se podijeliti u parove i svaki će izvući jedan papirić s napisanom životinjom. Potom će morati zamisliti životinju koja je kombinacija dvije izvučene životinje i osmisliti joj naziv. Svatko će nacrtati jednu polovicu životinje i ispuniti površinu različitim teksturama, a na kraju će spojiti dvije polovice i izrezati završnu čudnovatu životinju.

  Za srijedu je mr. grafike Karla Čurčinski pripremila dvije različite radionice. Jutarnja radionica pod nazivom "Moj svemir" započet će čitanjem kratkog ulomka iz knjige Carl Sagana „Plava točka u beskraju“ i opisom svemira. Nakon kratkog uvoda kojem je cilj potaknuti djecu na razmišljanje i maštanje, polaznici će osmisliti vlastite svemire koji mogu, a i ne moraju sadržavati planete. Svoj svemir djeca će oslikati na platnenu torbu u akrilnim bojama, a torbe će nakon završne izložbe moći podnijeti sa sobom za uspomenu.

  Na poslijepodnevnoj radionici pod nazivom "Novi dinosaurusi" djeca će nakon uvodne priče o vrsti koja više ne nastanjuje naš planet osmisliti vlastite vrste tj. kako bi dinosaurusi izgledali da i dalje hodaju Zemljom, a to će realizirati u tehnici kolaža.

  U četvrtak 30. siječnja, mr. grafike Ivana Mrčela će s djecom izvesti radionicu "Ljudotine".

  U uvodnom dijelu polaznici će se upoznati sa simbolikom i karakteristikama životinja, a potom će u kombiniranoj tehnici sami osmisliti vlastite "ljudotine".

  Mali ZILIK zatvara se radionicom mr. likovne pedagogije Dajane Radoš koja je za petak 31. siječnja osmislila radionicu "Snježna noć Malog ZILIK-a" na kojoj će polaznici izrađivati razglednice i čestitke u grafičkoj tehnici monotipije. (rb)

  Foto: i.č.