Satnija Rebels dvodnevnim aktivnostima obilježava svoju godišnjicu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Udruga veterana satnije Rebels dvodnevnim aktivnostima, danas i sutra obilježava značajan datum u svojoj povijesti, ali i u povijesti obrane Karlovca i Hrvatske na Turnju. Prvi događaj bio je prijepodne u Knjižnici za mlade, gdje je otvorena Izložba fotografija 1. pješačke satnije 2. bojne 110. brigade, ratnog imena Satnija Rebels. Autor izložbe je tajnik Udruge Nikola Alić. Ana Kasunić, predsjednica Udruge veterana uoči otvaranja izložbe je naglasila da je danas 18.listopada, godišnjica Satnije koja je tijekom Domovinskog rata cijelo vrijeme branila Karlovac i okolicu s položaja na Turnju.

    -Ovom izložbom fotografija odajemo čast našim suborcima koji su poginuli na položajima, ali i onima koji su rat preživjeli i čiji je put bio puno duži i teži u zajedničkom stvaranju hrvatske države. 18.godišnjicu obilježit ćemo i u poslijepodnevnim satima u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj. Tom prilikom muzeju ćemo darovati u trajno vlasništvo umjetničku sliku, ulje na platnu, našeg člana, akademskog slikara Bojana Kiskija. Tema njegove slike je prikaz oružanog sukoba, odnosno proboja branitelja prema neprijateljskim položajima na Turnju, koji se dogodio prije 28 godina na današnji dan, čime je trajno napravljena linija obrane, koja se nije pomakla sve do 1995.g., točnije do početka Oluje, rekla je Kasunić.

    U subotu, drugog dana obilježavanja 18. godišnjice Rebelsa posvećujemo najmlađima, učenicima osnovnih i srednjih škola iz Karlovca, Duge Rese, Ozlja i Draganića koji će u sklopu projekta „Karlovačka županija u Domovinskom ratu“ obići mjesta koja su bila važna u obrani Karlovačke županije.

    -Krećemo u ranim jutarnjim satima iz Karlovca ispred spomenka „ Četiri rijeke“, prema Dugoj Resi, Ogulinu, Saborskom, Plitvičkim jezerima, Grabovcu, Slunju, Budačkoj Rijeci, Turnju, a završetak je na Aleji hrvatskih branitelja na Rakovcu uz druženje i završne riječi.

    Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić prilikom obilaska postavljene izložbe, pohvalio je sve aktivnosti branitelja i njihovih udruga, koje su vezane na dokumentaciju Domovinskog rata, što fotografije svakako jesu i naglasio da su one potrebne i važne.

    -Prije nekoliko dana održao sam sastanak sa braniteljskim udrugama, a tema je bila Muzej Domovinskog rata na Turnju, kaže Mandić. Zaključak je jasan, otvaranjem muzeja stvoreni su konačno uvjeti da se vrijeme Domovinskog rata u Karlovcu može, znanstveno, utemeljeno i stručno proučavati.  Na tom tragu, svi mi, a posebno braniteljske udruge trebaju raditi i po tom pitanju imaju značaju ulogu, smatra gradonačelnik, jer sve ono što se je događalo tijekom rata treba biti činjenično i dokumentacijski potkrepljeno, za sve one koji dolaze nakon nas, jer u konačnic,i mi to ne radimo za 2019. već za 2039. ili za vječnost.

    Izložba fotografija članova Rebelsa i mjesta obrane na Turnju u Knjižnici za mlade moći će se razgledati do 3. studenog. (rb)

    Foto: i.č.