Prvi Karlovački

301 učenik evakuiran iz Osnovne škole Braća Seljan za manje od dvije minute

Autor: Branko Obradović

13.10.2021

Karlovac

Služba civilne zaštite organizirala je vježbu povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa

Služba civilne zaštite organizirala je danas, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, preventivni program i vježbu evakuacije u Osnovnoj školi Braća Seljan. Organizirana je vježba evakuacije povodom požara. Govori voditelj Službe civilne zaštite Karlovac Alenko Hudak.

-Vježba je održana povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa. Vježba je održana u Osnovnoj školi Braća Seljanu Karlovcu da bi smanjili onaj faktor koji nas uvijek pogodi u nekakvoj nesreći ili katastrofi, a to je panika. Znači, vježbama ćemo smanjiti taj rizik od panike i uvježbavanjem bit će svi spremni za prihvatiti te rizike, koji nas mogu pogoditi u nesrećama. U sustavima školstva imamo veliki koncentraciju mladih ljudi koji mogu u tim situacijama, ako nisu uvježbani, doći upravo do toga da se ne znaju ponašati. Kroz ovakve vježbe nauče sve ono što bi trebali znati da bi mogli smanjiti te rizike, kazao je Alenko Hudak.

Ravnateljica Osnovne škole Braća Seljan Jasmina Budinski bila je zadovoljna akcijom i brzinom kojom su djeca napustila zgradu.

-Obično u jednoj školskoj godini imamo dvije do tri takve vježbe, budući da smo i u centru grada, a ove godine smo se ranije odlučili za prvu vježbu, jer nam je cijela razredna nastava smještena na adresi Domobranska 2, predmetna nastava za osam odjeljenja je ovdje, a za osam u Vladimira Nazora 1. Tako da smo osjetili potrebu za održavanje vježbe, pogotovo kada smo čuli da je bio potres kod Splita i da su ponovno učestali potresi na ovim našim prostorima. Smatramo da je jako korisno da djeca znaju pravodobno reagirati određenoj situaciji, učitelji i koliko nas ima u školi. Zadovoljna sam vježbom, a izmjereno je da smo svi zajedno izašli za minutu i 59 sekundi. Dakle, za manje od dvije minute evakuiran je 301 učenik. U roku pet minuta došli su vatrogasci, koji su pokazali što bi radili u slučaju požara, rekla je ravnateljica Jasmina Budinski.