Otvorena inkluzivna izložba „Gledam dodirom“

VIŠE IZ RUBRIKE

     

    Inkluzivna izložba pod nazivom „Gledam dodirom“ svečano je danas otvorena u Galeriji „Vjekoslav Karas“.

    Izložba pruža pregled likovnog stvaralaštva učenika i korisnika s oštećenjem vida Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ iz Zagreba i to u mediju skulpture, taktilnog crteža i slike.

    -Likovnost počinje od točke i crte za što morate imati dobar vid, odnosno vizualno zapažati svijet. Naša djeca često samo taktilno zapažaju svijet i zbog toga krećemo na drukčiji način. Prvo otkrivamo gdje se nalazimo, znači krećemo s prostorom i polako kako odrastaju radimo sve složenije makete prostora. Nakon toga istražujemo što je to sve oko nas, dakle oblike pa onda nakon toga krećemo u neka osnovna oblikovanja, odnosno zbijanje, stanjivanje, valjanje kako bi dobili složene skulpturice koje se mogu vidjeti ovdje na izložbi, istaknula je autorica izložbe, Tanja Parlov.

    Nakon što su napravili oblik, kako pojašnjava, upoznavaju njegovu površinu i boju, potom upoznavaju dvodimenzionalnu plohu i tek na kraju svijet točke, crte i crteža.

    Na značaj izložbe koja je u ovakvom postavu prvi put u Karlovcu osvrnula se Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja koji je uz navedeni Centar „Vinko Bek“ organizator izložbe.

    -Ova izložba nas na jedan sjajan način vodi u jedan začudni svijet slijepih soba o kojima mi kao videće osobe vrlo malo ili gotovo ništa ne znamo. Ovo sjajno oblikovanje izložbe na trenutak nam pokazuje kako funkcionira život slijepe osobe, a isto tako kakvo je umjetničko stvaralaštvo slijepih osoba o kojima vrlo malo znamo, naglasila je Božić.

    Istaknula je i kako se ujedno na jednom mjestu mogu vidjeti i recentna djela suvremenih hrvatskih kipara.

    -Izložba je namijenjena i u potpunosti prilagođena slijepim osobama, ali prije svega namijenjena je videćim osobama i rekla bih da nas čini boljima, punim razumijevanja, inkluzivnima, kazala je Božić.

    Pored Tanje Parlov, autorica izložbe je i Lana Bede, viša pedagoginja Gradskog muzeja Karlovac. Autor izuzetno atraktivnog likovnog postava je nagrađivani Studio Rašić + Vrabec. Izložba ostaje otvorena mjesec dana. (sl)

    Foto: (ič)