Prvi Karlovački

220 tisuća kuna težak ugovor između Ministarstva demografije i Barilovića

Autor: Ivica Pilaković

17.05.2022

Županija

Općina Barilović potpisala je ugovor sa Ministarstvom demografije o sufinanciranju troškova vrtića za 2022. godinu u iznosu od 220.000,00 kn.

Nakon proširenja vrtić Potočić u Belajskim Poljicima pohađa 58 polaznika, 12 ih je u vrtiću u Dugoj Resi te 25 u privatnim Karlovačkim vrtićima. To je 15 polaznika više nego u 2021. godini. Naravno da to nisu sva djeca vrtićke dobi, već ih ima još… dakle i oni koje kod kuće čuvaju članovi obitelji

Općina je otkupila veterinarsku ambulantu u centru Barilovića te ishodila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i prenamjenu u vrtić koji će osigurati dodatnih 36 mjesta. Projekt je ovih dana kandidiran na Fondove EU,  a vrijednost mu je 4 milijuna kn, izvijestio nas je načelnik Općine Barilović Dražen Peraković. Specifičnost ovog projekta, kaže, je u tome što će na krovu objekta biti instalirana solarna elektrana koja će vrtiću osiguravati 15 kW struje za vlastitu proizvodnju i time osigurati više od 80% potrebne električne energije.

Odmah krećemo s javnom nabavom za izvođenje radova koji bi trebali biti završeni do rujna mjeseca 2023. godine kada će vrtić primiti svoje nove stanare, kazao je načelnik.

Općina sufinancira troškove smještaja za jedno dijete 50% , za drugo 75% ekonomske cijene vrtića a za treće dijete vrtić je besplatan. Troškovi smještaja djece u vrtić rastu iz godine u godinu i oni će u ovoj 2022. godini dostići iznos od 2 milijuna kuna općinskog proračuna, predviđa Peraković. Podijelio je s nama i podatak da je u 2021. godini u njegovoj općini rođeno 24, a godinu prije 20 djece. 

Od dobivenih sredstava Ministarstva demografije financirati će se nabava informatičke opreme te redovni troškovi poslovanja vrtićaPosebno će biti zadovoljni roditelji djece koji pohađaju vrtić Potočić jer će smještaj djece u mjesecu srpnju biti za sve besplatan, saznajemo od načelnika.

-Zadovoljstvo nam je što je Ministarstvo prepoznalo rad našeg vrtića te nam dodijelilo maksimalni iznos koji se dodjeljuje po jednoj jedinici lokalne samouprave, kao što je bilo i prošle godine, za kraj je ne skrivajući svoje zadovoljstvo zaključio načelnik Peraković