Miloš Đanković: "Ulazak ženske ekipe u Drugu hrvatsku ligu zapad uspjeh je karlovačkog ženskog sporta"

2018. godina bila je vrlo uspješna za Rukometni klub Škola rukometa Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

    Prošla godina bila je vrlo uspješna za Rukometni klub Škola rukometa Karlovac. U 2018. godini klub je nastupio s jedanaest selekcija u raznim natjecanjima. U proljeće su dvije selekcije ušle na završnicu državnog prvenstva, a to su dječaci i djevojčice rođeni 2006. godine. Osvojeno je četvrto i sedmo mjesto. Na Otvorenom prvenstvu Karlovca u mini rukometu, održanom u Karlovcu, osvojene su tri medalje. Ženska seniorska ekipa osvojila je prvo mjesto u trećeligaškom rangu i ušla u Drugu hrvatsku rukometnu ligu zapad. U jesenskom dijelu prvenstva igračice su bile vrlo uspješne i blizu su ostvarenja cilja, a to je za prvu sezonu ostanak u rangu. Razgovarali smo s predsjednikom Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac Milošem Đankovićem o rezultatima ostvarenim u 2018. godini te o organizacijskim i rezultatskim planovima zacrtanim za ovu godinu.

    Koju bi ocjenu dali za 2018. godinu kada su u pitanju ostvareni rezultati?

    -Ocjena za 2018. godinu za Rukometni klub Škola rukometa Karlovac je 4+. Bila je to uspješna godina. Kako smo mi preuzeli žensku seniorsku ekipu, plasirali smo se iz trećeligaškog ranga u Drugu hrvatsku rukometnu ligu zapad. To je nakon niz godina uspjeh karlovačkog ženskog sporta. U jesenskom dijelu sezone ženska ekipa odigrala je jako dobro te je iznenadila druge ekipe. Osvojeno je šesto mjesto, ali mogli smo imati koji bod više. No, i ovo je jako dobro, mi smo zadovoljni. Osvajanjem još nekoliko bodova u drugom dijelu prvenstva, ostvarit ćemo zacrtani plan, a to je ostanak u Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi zapad. Na jesen ćemo se ekipirati i pokušati napraviti u idućem prvenstvu nešto više.

    Jedini kiks u prvom dijelu prvenstva bio je poraz u Karlovcu od "Lokomotive" iz Zagreba. Kakvo je vaše mišljenje?

    -Da, to je bio kiks, ali tako je to u sportu, odigrate pet, šest utakmice, a još niste pravi, onda vam se dogodi jedan loš dan. Jasno je da ova ekipa još nije prava, to je najmlađa ekipa u ligi, a u njoj igra šest, sedam mlađih kadetkinja. Možemo reći da smo osvojili bodove koje smo planirali, a izborili smo čak i dva boda u gostima.

    Kakva je bila prošla godina za ostale selekcije u klubu?

    -Mlađe kadetkinje, koje se natječu u Prvoj hrvatskoj ligi i Međužupanijskoj rukometnoj ligi igraju u svom ritmu. Nisam baš zadovoljan s tom ekipom, zato sam dao ocjenu 4+, moglo je to puno bolje. One jesu među dvije najbolje ekipe u Međužupanijskoj ligi, ali su kiksale u Prvoj hrvatskoj ligi, trebale bi imati bolje rezultate. Vidjet ćemo na proljeće što će biti. Djevojčice rođene 2006. godine jako dobro rade, natječu se u Prvoj hrvatskoj ligi za djevojčice s realnim izgledima da osiguraju završnicu državnog prvenstva. Natječu se i u Međužupanijskoj rukometnoj ligi i Županijskoj ligi i u obje lige su prve. Djevojčice rođene 2008. godine nisu u programu velikog rukometa, ali već igraju veliki rukomet, u mini rukometu su neprikosnovene, osvajaju gotovo svaki turnir na kojem nastupaju. Mislim da je to nakon dužeg vremena jedna dobra generacija, koja je u Karlovcu stvorena u ženskom sportu.

    Koliko je ulazak u viši rang seniorske ekipe motiv za druge selekcije?

    -Sigurno da je to veliki motiv. Mi smo godinama radili sa ženskim selekcijama i mi smo nakon završene osnovne škole cijele generacije u klubove. Najprije u "Dubovac", pa u "Karlovac" i "Karlovac Švarča". Međutim, klubovi se nisu bavili s mlađim dobnim skupinama, imali su samo seniorke, a te igračice nisu mogle odmah biti seniorke i tu je dolazilo do problema. Igračice su masovno napuštale rukomet i zbog toga su klubovi imali probleme u funkcioniranju. Izgubili smo generacije rukometašica. Sada smo mi to preuzeli i imamo cijeli ženski pogon. Ja se nadam da će mlađe kadetkinje danas, sutra biti seniorke, ali će postepeno ulaziti u taj sastav. Možda ćemo čak osnovati i drugu ekipu.

    Druga hrvatska rukometna liga zapad je druga stepenica u hrvatskom ženskom klupskom rukometu. Iz ove lige ide se u prvoligaški rang. Jesu li svi toga svjesni?

    -Ja to pokušavam objasniti onima koji nas financiraju, da smo mi drugi rang natjecanja, odmah iza prvoligaškog. To je zahtjevno natjecanje, financijski i organizacijski. U kolektivnom ženskom sportu mislim da smo mi u Karlovcu najviši rang natjecanja.

    Hoće li najbolja igračica Kristina Vuković biti spremna, nakon operacije, za proljetni dio prvenstva?

    -Naša najbolja igračica Kristina Vuković vukla je ozljedu, nakon magnetske rezonancije i liječničkog nalaza morala je ići operirati križni ligament. Operacija je obavljena i ona je sada u oporavku. Počela je lagano trčkarati, nadam se da će do jeseni biti spremna. Ovog proljeća neće moći igrati.

    Kakva je situacija s muškim selekcijama?

    -S muškim selekcijama već godinama jako dobro radimo i odlično surađujemo s Hrvatskim rukometnim klubom "Karlovac". Već duže vrijeme svake dvije godine kompletne selekcije odlaze u "Karlovac". Mi smo sada predali selekciju igrača rođenih 2004. godine, to su mlađi kadeti i oni su iznenađujuće dobri, to je u klubu trenerica Tatjana Rašić još dodatno posložila. Oni su drugi u Prvoj hrvatskoj ligi za mlađe kadete s realnim šansama da idu na završnicu državnog prvenstva. U "Karlovcu" još djeluju kadeti, koje vodi trener Miodrag Višnić. Oni su pri vrhu lige sa šansama da idu na završnicu državnog prvenstva. Muške selekcije, koje su još kod nas, jako dobro rade. Dječaci rođeni 2006. godine, koje vodi trener Danijel Grbačić, odlično su posloženi. Oni su drugi, treći u ligi, a četiri ekipe iz regije idu na završnicu. Sada počinje drugi dio prvenstva, a oni mogu biti i pobjednici regionalne lige. Očekujem da budu dobri i na završnici državnog prvenstva. 2008. i 2010. godište pripremaju se za turnire u mini rukometu. Ići ćemo na pet, šest turnira da se dobro uigramo za naše natjecanje Otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu. Nadam se dobrim rezultatima na tom natjecanju, koje se smatra neslužbenim državnim prvenstvom.

    Igrači prve momčadi "Karlovca" gotovo svi su prošli kroz vašu školu. To je veliko priznanje za vas. Kako to komentirate?

    -Svi igrači "Karlovca" prošli su kroz školu, sada imamo samo dva igrača sa strane. To je nama velika čast i nagrada što dobro radimo i uspijevamo proizvesti igrače za Prvu hrvatsku ligu i Premier ligu. Ja se nadam da će "Karlovac" u drugom dijelu prvenstva osigurati povratak u Premier ligu. To bi bio veliki motiv za nas. Moram reći da mi moramo povećati broj kvalitetnih trenera. Sada imamo trenere u školi koje dodatno školujemo. Moram istaknuti da su i svi ovi treneri koji su sada u "Karlovcu", bili kod nas u školi. Mi sada moramo stvarati nove trenere, koji će raditi u školi i kasnije zamijeniti ove u seniorskom pogonu. Sada nam dva trenera idu na školovanje koje traje dvije godine, a organizira ga Hrvatski olimpijski odbor. Danas se mora imati trenere s licencom, bez toga se ne može raditi.

    Mogu li kadeti preuzeti liderske uloge u seniorskoj momčadi "Karlovca"?

    -Sport je takav, glavni igrači odlaze iz kluba. Nedavno je Andrej Obranović otišao u Njemačku. Bili su razgovori i oko odlazaka nekih drugih igrača, ali za sada to stoji. Kada bi skupili sve naše igrače koji igraju u drugim klubovima, mi bi se bez problema borili za vrh Premier lige. Situacija je takva i mi moramo i dalje raditi i stvarati igrače. Oni koji nemaju dovoljnu minutažu u prvoj ekipi, igraju za drugu momčad. Zato ti naši mladi igrači i jesu spremni preuzimati liderske uloge. Mi imamo izuzetno perspektivne mlade igrače, kao što su Janjanin, Horvat, Rukavina i krila. To su mladi igrači, koji su i reprezentativci, te od njih puno očekujemo u drugom dijelu prvenstva.

    Kako idu pripreme za Otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu?

    -Ove godine na prvenstvu nastupaju djevojčice i dječaci rođeni 2008. i 2009. godine. Prvenstvo će biti održano u travnju, odmah nakon Uskrsa. Bit će to 19. Otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu. Očekujemo u dva dana oko dvjesto ekipa. Očekujemo da će organizacija i ove godini biti na visokoj razini, a nadamo se i rezultatskom uspjehu. Djevojčice rođene 2008. godine i 2009. godine imaju šanse za prvo mjesto, pogotovo one rođene 2008. godine. Dječaci rođeni 2008. i 2009. godine idu u borbu za prva tri mjeseca. Do tada ćemo igrati na niz turnira. Dečki će igrati i na međunarodnom turniru u Rugvici, na kojem još nismo igrali. Mislim da ćemo dobro odraditi posao na prvenstvu u Karlovcu. Našoj reprezentaciji želim da osvoji medalju na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj.

    Branko Obradović

    Foto: Igor Čepurkovski