Prvi Karlovački

200 lampiona zaplovilo Kupom u spomen na žrtve Vukovara

Autor: Ksenija Begović

17.11.2019

Karlovac

U znak sjećanja na Vukovar u župnoj crkvi u Novom centru služena je sveta misa, a potom su zapaljeni lampioni uz Šetnicu koja nosi ime Grada heroja i gdje je podignut spomenik Vukovaru

Diljem Hrvatske večeras su upaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara. Počast Gradu heroju odali su i brojni Karlovčani koje niti kiša nije spriječila da dođu na Dubovac gdje već deset godina Osnovna škola Švarča organizira puštanje lampiona Kupom u spomen na 200 poznatih žrtava Ovčare.
Ove godine imamo i kišu i visoki vodostaj. Svejedno to nije omelo niti djecu, učenike, učitelje, roditelje, Karlovčane da dođu. Dirnuti smo ovim odazivom. Tradicionalno smo ovdje već deset godina, devet s udrugom Hrvatski branitelji motoristi Karlovac. Znam da djeca rastu kroz ovu priču, to je jedno zajedništvo koje nećemo prekidati. To je inicijativa udruge i škole, ali na radionicama su sve generacije i učenici i roditelji i branitelji. Ono to nauče u školi ponove u obitelji i obrnuto, rekla je ravnateljica škole Švarča Andreja Željković te je dodala d im i ove godine kod puštanja lampiona uz branitelje pomažu i ronioci.
Lampioni su zapaljeni i Šetnici grada Vukovara u Novom centru u organizaciji Gradske četvrti, a u župnoj je crkvi Presvetog srca Isusovog služena misa za vukovarske žrtve koju je predvodio mons. Ferdinand Vražić.
Zapalit ćemo lampione u znak sjećanja na Vukovar, vukovarske žrtve, ali i sve žrtve hrvatskog naroda za vrijeme Domovinskog rata. Ova tradicija se mora njegovati. Generacije koje dolaze ne smiju zaboraviti, moraju se sjećati i znati da je Hrvatska stvorena u krvi, stvorena ratom koji je bio nametnut, gdje se Hrvatska i hrvatski narod morao braniti, kratko je prije paljenja lampiona rekao predsjednik Vijeća Gradske četvrti Josip Žunić.
Na misi, a potom i na Dubovcu bili su i oboje zamjenika gradonačelnika, Andreja Navijalić i Ivan Mrzjak.
Predvečer je 18. studenog, dana koji je obilježio hrvatsku povijest, dana kad je na kraju ipak Vukovar pao. Imali smo i misu za Vukovar u Novom centru i tamo smo zapali lampione kod spomenika Vukovaru. Ovdje je jedna lijepa tradicija OŠ Švarča čiji učenici svake godine izrađuju lampione da se održi spomen na taj dan i da se prenosi to sjećanje na mlađe generacije koje iz toga moraju učiti i moraju obilježavati taj dan, rekao je Mrzljak.
Također je rekao da će sutra u Vukovaru gradonačelnik Damir Mandić sudjelovati u Koloni sjećanja, dok će na komemoraciji u Škrabrnji biti zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. (kb)
Foto: Dinko Neskusil i Igor Čepurkovski

Autor: Ksenija Begović