U muzejima na tri lokacije

18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca

VIŠE IZ RUBRIKE

Od 18h do iza ponoći

Ovogodišnji moto je: „Muzeji su važni !“

Hrvatsko muzejsko društvo i ove godine diljem Hrvatske organizira 18. Noć muzeja. Ovogodišnja tema poznate kulturne manifestacije sažeta je u izjavi: „Muzeji su važni!“.

Kao i prethodnih godina Muzeji grada Karlovca svojim programima, dostupnošću, dijeljenjem spoznaja i informacija posjetiteljima u petak 27. siječnja, na tri lokacije, na Starom gradu Dubovcu, Galeriji „Vjekoslav Karas“ i Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj, od 18 do 1 sat iza ponoći  potpuno besplatno posjetiteljima otvaraju svoja vrata.

U vremenu kada se događaju promjene u svim sferama života– od klimatskih promjena, pandemije Covida-19 pa do potresa u središnjoj Hrvatskoj, dodatno je pojačan osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata u Europi, neminovno mijenjaju prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog  razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu i veliku odgovornost za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

U tom kontekstu Muzeji grada Karlovca su u Noći muzeja na svojim lokacijama organizirali raznovrstan program.

Na Starom gradu Dubovcu će u Noći muzeja biti predstavljena nova muzejska publikacija, katalog Numizmatičke zbirke Muzeja grada Karlovca, autorice i kustosice Arheološkog odjela Matee Galetić. Numizmatička zbirka Muzeja grada Karlovca u svojoj ukupnosti predstavlja relevantan doprinos kolanju novca  na karlovačkom području, a čak ukupno sedam kovanica potječe sa Starog grada Dubovca.

Kao popratni program predstavljanja Kataloga Numizmatičke zbirke, posjetitelji će imati priliku poslušati intrigantno predavanje dr. sc. Tomislava Bilića, voditelja Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, pod nazivom "Kunino krzno – novac posebne namjene tijekom srednjovjekovnog razdoblja na području suvremene Hrvatske".

Uz predstavljanje nove publikacije MGK i predavanje, posjetitelji će na Starom gradu Dubovcu moći razgledati dubovačku branič-kulu, izložbu „Povijest čokolade“ Muzeja čokolade iz Zagreba i izložbu „Prvi svjetski rat u Ukrajini: Je li povijest učiteljica života?“.

Također, organizirana su vodstva izložbom branič-kule Starog grada i izložbom „Povijest čokolade“.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ posjetitelji se u Noći muzeja mogu upoznati s akvarelima, crtežima i pastelima prezentiranim na izložbi „Kolekcija obitelji Sumina“. Tom je izložbom predstavljena zbirka slika karlovačkog kolekcionara umjetnina Nikole Sumine.

Izložena su djela Vjekoslava Karasa, Jakova Šašela, Slave Raškaj, Ivana Stošića, Mirona Makanca, Ljudevita Šestića, Alfreda Krupe, Josipa Vanište, Franje Korena, Đorđa Petrovića, Daniela Butale, Miroslava Šuteja i drugih slikara vezanih životom i opusom za Karlovac i područje središnje Hrvatske. Kolekcionar Sumina je u muzejskoj noći za posjetitelje pripremio posebna vodstva kroz koja će okupljeni dobiti više informacija o pričama iza izloženih djela.

Na Turnju, u Muzeju Domovinskog rata, svi posjetitelji koji se još nisu upoznali s originalnim muzejskim predmetima i jednom od najnovijih multimedijalnih stalnih izložbi, će moći Muzej posjetiti besplatno i razgledati interaktivnu izložbu „Karlovac 1991. – 1995.“

Osim unutrašnje izložbe, karlovački Muzej Domovinskog rata odlikuje impozantna vanjska izložba borbene tehnike nad kojom stoji avion MIG-21 bis. Jedno od pitanja koje u Muzeju s razlogom vole postaviti jest – koliko osoba stane u njihov muzejski MIG-21?

I u Muzeju Domovinskog rata na Turnju su za Noć muzeja organizirana stručna vodstva cijelim muzejom pa na njih nipošto nemojte zakasniti.

Ulaz na sva noćna muzejska događanja je, naravno, besplatan. U Noći muzeja će u suvenirnicama biti moguće ostvariti poseban popust od 20% na sve publikacije – stručne knjige, izdanja Muzeja grada Karlovca, izložbene kataloge i sl. Na Starom gradu Dubovcu zadržite svoju besplatnu ulaznicu kako biste u restoranu Kastel ostvarili popust na tople napitke.

Ne zaboravite – Muzeji su važni!

STARI GRAD DUBOVAC

18 – 01 sat,  slobodan ulaz u branič-kulu te na izložbe Povijest čokolade i Ukrajina u prvom svjetskom ratu: Je li povijest učiteljica života?

19 sati, predstavljanje Kataloga numizmatičke zbirke MGK,

19 sati, predavanje Kunino krzno – novac posebne namjene tijekom srednjovjekovnog razdoblja na području suvremene Hrvatske, dr. sc. Tomislav Bilić,

Od 20 i 22 sata, stručno vodstvo branič-kulom i izložbom Povijest čokolade

GALERIJA „VJEKOSLAV KARAS“

18 – 01 sat, Kolekcija obitelji Sumina, izložba izabranih akvarela, crteža i pastela

19.30,  Kolekcionarovo vodstvo izložbom „Kolekcija obitelji Sumina“, kao i od 20.30 minuta.

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA KARLOVAC – TURANJ

18 – 01 sat, Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995., unutarnji i vanjski stalni postav, a od 20 i 22 sata stručno vodstvo za grupe.