Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"

18. Međunarodni stručni skup "Knjižnica – središte znanja i zabave“

VIŠE IZ RUBRIKE

Važnost bibliobusa

Međunarodni stručni skup održava se na temu pokretnih knjižnica kao sastavnih dijelova knjižničnih mreža u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ danas se održava 18. Međunarodni stručni skup Knjižnica – središte znanja i zabave, na temu pokretnih knjižnica kao sastavnih dijelova knjižničnih mreža u Hrvatskoj i Sloveniji.

-Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić ove godine obilježava 45. obljetnicu od nabave prvog bibliobusa. To je za nas, ali mislim i za cijelu Hrvatsku velika obljetnica i željeli smo ju obilježiti jednim stručnim skupom kojeg smo tematski vezali s pokretnim knjižnicama. Željeli smo i razveseliti građane i učenike osnovnih i srednjih škola grada Karlovca i Karlovačke županije razgledavanjem novih bibliobusa iz Karlovca, Novog Mesta, Ljubljane i Krškog, istaknula je ravnateljica Kristina Čunović.

Podsjetila je i kako je ove godine knjižnica Ivan Goran Kovačić nabavila novi bibliobus, a projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

-Tako će građani Karlovca i Karlovačke županije ove godine putem naših usluga pokretne knjižnice moći posuđivati i knjige i CD-e DVD-e, kockice pričalice i brojnu drugu građu, ali isto tako moći će koristiti i informatičku opremu koja se nalazi unutra. Naš bibliobus obilazi 77 stajališta u županiji, najveći broj naših članova su učenici osnovnih škola i njihovih područnih škola i  jako nas veseli što taj broj učenika svake godine sve više raste, izjavila je Čunović.

Tijekom skupa predstavljeni su i rezultati projekata hrvatskih knjižnica kojima su dodijeljena bespovratna financijska sredstva Europskog socijalnog fonda putem poziva „Čitanjem do uključivog društva“, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Pozvani hrvatski i slovenski predavači, te stručnjaci iz područja humanističkih i društvenih znanosti kroz stručna predavanja ponudili su odgovore na pitanja vezana uz razvoj usluga pokretnih knjižnica koje omogućuju jedinstven pristup kulturi i baštini kroz lakšu dostupnost stanovnicima slabije naseljenih područja. Svoje će radove predstavilo je osam predavača iz Hrvatske i Slovenije.

Također, održano je  i predstavljanje knjige »Potujoči utrinki«, autorice Ksenije Trs, knjižničarke Bibliobusne službe knjižnice u Mariboru.

Organizatori su Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto, a realizaciju međunarodnog stručnog skupa omogućilo je Ministarstvo kulture i medija RH.