Prvi Karlovački

16. Digitalna Noć muzeja Gradskog muzeja Karlovac

Autor: Marta Marinović

27.01.2021

Kultura

U 2021. godini održava se šesnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine, a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Ovogodišnju Noć muzeja posjetitelji mogu provesti s Gradskim muzejom Karlovac u digitalnom svijetu na svim ekranima. Virtualni program Noći muzeja Gradskog muzeja Karlovac će se održati u petak, 29. 1. od 18 sati na službenom YouTube kanalu, društvenim mrežama i website-u, a u subotu, 30. i nedjelju, 31. 1. posjetitelji će u Galeriji Vjekoslav Karas moći besplatno razgledali izložbu akademskog slikara Dine Trtovca.

Noć muzeja je manifestacija kojom se želi potaknuti aktivno prepoznavanje muzeja kao baštinskih ustanova, institucija koje čine bogastvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti dostupne svima i na svim medijima te razvijanje interesa za posjećivanje muzeja kao ustanova znanja i identiteta. Noć muzeja je ove godine većim dijelom programa preformatirana u virtualno okruženje. Gradski muzej Karlovac je kreirao digitalni sadržaj poput video priloga „S kustoskog stola u virtualno“ putem kojeg će svi online posjetitelji moći otkriti atraktivne informacije o predmetima koji se čuvaju u fundusima ili su postavljeni u stalnim izložbama te uz video izložbu „Djela Marije Novaković“ saznati zašto je umjetnički opus autsajderske slikarice intrigantan svim promatračima i povjesničarima umjetnosti.

Uz online kviz „Kvizom kroz Noć muzeja“ djeca od 7 godina starosti će moći provjeriti svoje znanje o povijesti, sadašnjosti i društvenom životu grada, dok će najmanji, a i oni veliki, u Noći muzeja moći iskušati svoju likovnu nadarenost oslikavajući „print@home bojanku Gradskog muzeja Karlovac“ koja sadrži ilustracije predmeta zbirki svih odjela. Na službenom website-u Gradskog muzeja Karlovac posjetitelji će u „Virtualnom muzeju karlovačke industrije“ moći prekopati arhivske ladice i pregledati muzejske predmete, koji će u mnogima zasigurno zazvati romantična industrijska sjećanja.

Kako bi usprkos svemu zadržali onoliko tradicije Noći muzeja koliko okolnosti dopuštaju, u subotu, 30. 1. i nedjelju, 31. 1. ulaz u Galeriju Vjekoslav Karas i posjet izložbe neokrunjenog kralja akvarela i akrila Dine Trtovca će biti besplatan. Radno vrijeme galerije je subotom od 10.00 do 16.00 sati, a nedjeljom od 10.00 do 12.00 sati. Kod vikend posjeta izložbi Dine Trtovca ljubazno molimo sve posjetitelje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

PROGRAM I OPIS PROGRAMA:

Petak, 29.1. 2021. online program | 18.00 – 01.00 sat poslije ponoći

YOUTUBE KANAL GRADSKOG MUZEJA KARLOVAC

S KUSTOSKOG STOLA U VIRTUALNO, video prilog, 30 min

Video prilog produciran za Noć muzeja 2021. koji će gledateljima razotkriti popularne i zanimljive podatke o vrijednim predmetima fundusa Gradskog muzeja Karlovac, kao što su platna Vjekoslava Karasa, portret carice Marije Terezije, štap znamenitog karlovačkog kulturnjaka Mije Krešića, kamena plastika arheološke zbirke muzeja te djela s aktualne galerijske izložbe akademskog slikara Dine Trtovca.

DJELA MARIJE NOVAKOVIĆ- autsajderska umjetnica oboljela od shizofrenije, video, 12 min

Videom bez zvuka predstavljeni su odabrani radovi umjetnice Marije Novaković (1885. – 1960.) iz privatne zbirke doktora Dražena Neimarevića (1927. – 1998.) izložene na izložbi Likovno stvarane izraslo iz boli (21. 10. 2020. – 28. 2. 2021.) u Gradskom muzeju Karlovac.

Na FACEBOOK  možete pronaći online kviz kroz Noć muzeja. Online kviz znanja za djecu i one koji se tako osjećaju. Pitanja iz povijesti, sadašnjosti i društvenog života grada zainteresirati će igrače i osigurati im dobru zabavu.

Za najmlađe, ali i one malo starije, Gradski muzej je izradio i print@home bojanku. Isprintajte bojanku kod kuće i obiteljski se opustite se uz bojanje ilustracija vrijednih predmeta zbirki svih odjela Gradskog muzeja Karlovac.

WEBSITE GRADSKI MUZEJ KARLOVAC VIRTUALNI MUZEJ KARLOVAČKE INDUSTRIJE

Virtualni muzej karlovačke industrije (VMKI) je izdanak Gradskog muzeja Karlovac, muzejske ustanove osnovane 1904. godine. VMKI prevladava fizička ograničenja u prikupljanju i prezentaciji artefakata te dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i u pozicioniranju čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst

Subota, 30. 1. 2021. | 10.00 – 16.00 sati u Galeriji Vjekoslav Karas pogledajte  IZLOŽBA „DINO TRTOVAC – AKVARELI I AKRILICI“ . Ulaz za sve posjetitelje je slobodan. Izložbu možete pogledati i u nedjelju, 31.1.2021. od 10.00 – 12.00 sati