Predstavljena monografija o pruzi Karlovac – Rijeka

"150 godina pruge Karlovac - Rijeka 1873. - 2023."

VIŠE IZ RUBRIKE

Priča o pruzi

Ovo je prva knjiga o riječkoj pruzi, nakon one koja je objavljena 1983. godine povodom 110 godina pruge

Hrvatsko društvo željezničkih inženjera i HŽ Putnički prijevoz organizirali su danas u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" predstavljanje monografije "150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873. – 2023.". Pokrovitelj predstavljanja knjige bila je Karlovačka županija. Karlovačkoj promociji knjige prisustvovale su saborska zastupnica Maja Grba Bujević i županica Martina Furdek Hajdin. Urednik knjige Tomislav Prpić istaknuo je da je prva promocija knjige održana prije tri tjedna u Rijeci. Predsjednik Hrvatskog društva željezničkih inženjera Goran Horvat kazao je da će sve zabilježeno u ovoj monografiji ostati budućim generacijama.

-Mi smo društvo koje se bavi promoviranjem novih tehnologija, s druge strane želimo sačuvati ove stare tehnologije od zaborava da bi naše buduće generacije ipak znale kako se nekada radilo i kako se nekada putovalo. Upravo iz tog razloga željeli smo to zabilježiti u jednoj monografiji, koja će ostati budućim generacijama, rekao je Goran Horvat.

Zanimljivu priču o ovoj pruzi ispričao je dugogodišnji željezničar, a sada umirovljenik Josip Štimac. Jedan od autora knjige Siniša Lajnert istaknuo je da je knjiga napravljena povodom obilježavanja 150 godina pruge Karlovac – Rijeka, koja je bila dio pruge Budimpešta – Rijeka.

-Ovo je knjiga povodom obilježavanja 150 godina pruge Karlovac – Rijeka, cijela pruga je bila Budimpešta – Rijeka, ovo je zadnji dio te pruge koja je sagrađena u tri dijela, a ovaj zadnji dio sagrađen je 1873. godine. Rad na knjizi bio je jako naporan, mislio sam u jednom trenutku odustati, ali zahvaljujući uredniku knjige Tomislavu Prpiću ostali smo na okupu i izdržali do kraja, kazao je Siniša Lajnert.

Suautor knjige Toma Bačić istaknuo je da je ovo prva knjiga o riječkoj pruzi, nakon one koja je objavljena 1983. godine povodom 110 godina pruge.

-Rad na knjizi bio je dosta dinamičan, moram zahvaliti na odličnoj suradnji suautoru Siniši Lajnertu i uredniku knjige Tomislavu Prpiću i moram istaknuti da su svi eventualni problemi na kraju rezultirali kvalitetnijim proizvodom i zato sam jako zadovoljan. Moram reći da je to prva knjiga o riječkoj pruzi, nakon knjige koja je izašla za 110 godina pruge 1983. godine. Mi smo sada za 150 godina pruge odlučili napraviti novu knjigu u koju smo unijeli dosta novo pronađenih podataka, rekao je Toma Bačić.