Prvi Karlovački

15-torici korisnika Županija za turističke projekte dodijelila bespovratno 400 tisuća kuna

23.07.2019

Županija

Furdek Hajdin: Ono što usmjeravamo je jedan vid turizma koji se veže na tradicijsku baštinu

Karlovačka županija danas je uručila ugovore 15-torici korisnika koji su zadovoljili uvjete javnog poziva za dobivanje bespovratnih sredstava za turističke projekte. Ukupno je raspoređeno 400 tisuća kuna koje je Županija ove godine namijenila za podizanje konkurentnosti i ponude u turizmu malog i srednjeg poduzetništva.

Karlovačka županija ima kontinuitet dodjele potpora u turizmu, međutim ove godine je to po  prvi puta nakon usvojene Strategije razvoja Karlovačke županije u turizmu do 2025 godine, tako da je i sam program usmjeren ka implementaciji i realizaciji ciljeva koje smo zadali u provedbi same Strategije. Bilo je dovoljno zahtjeva, više nego što smo sredstava osigurali; od 17 kandidata – dvije prijave su iz formalnih razloga odbačene. Ono što usmjeravamo je jedan vid turizma koji se veže na tradicijsku baštinu i time pokušavamo očuvati ono što je netaknuto, ono što je velika blagodat i vrijednost našeg prostora, a to je netaknuta priroda te kulturna i povijesna baština, tako da su naši turistički kapaciteti  manji i vezani za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nadam se da ćemo i dalje biti partneri u vašem razvoju,  a jednako tako će Županija kroz svoj javni sustav  pokušati omogućiti da prvo ukloni određene administrativne barijere, a onda i da vas dalje promovira te da se za vaš rad čuje, poručila je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

Ove godine bila je vrlo visoka kvaliteta prijavljenih projekata. Iznos traženih sredstava premašio je iznos odobrenih i to je jedan dobar pokazatelj da se turizam u Karlovačkoj županiji razvija na odgovarajući način. Statistika nam pokazuje da kumulativno ove godine turizam u županiji raste dvoznamenkastim stopama rasta i jedna smo od rijetkih županija koja ima tako lijepe pokazatelje, kako po broju dolazaka, tako i u broju noćenja. Ujedno je to i jedan od dobrih pokazatelja da će ova sredstava biti utrošena na odgovarajući način i da je dobar smjer kojim smo odlučili poticati turizam u Karlovačkoj županiji, izjavio je županijski pročelnik Željko Fanjak.

U ime dobitnika sredstva zahvalio se jedan od dobitnika sredstava Milan Bićanić istaknuvši da će svatko od korisnika, dobivenim  sredstvima i svojim zalaganjem ponuditi još kvalitetniju uslugu u turizmu.

Inače, najniži iznos dodijeljene bespovratne potpore bio je 10, a najviši 40 tisuća kuna. (m.m.)