Grad Karlovac

15. Susret gradova i općina – prijatelja djece

VIŠE IZ RUBRIKE

"Trebamo slušati glas djece“

Grad Karlovac trenutno realizira puno projekata koji idu u korist djece, poručila je zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić.

Grad Karlovac danas je domaćin 15. Susreta gradova i općina – prijatelja djece, a prisustvuju predstavnici iz 32 grada i općine, kao i iz grada Karlovca.

Svečano otvorenje upriličeno je u Gradskom kazalištu „Zorin dom“.

Dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Sonja Borovčak tom je prilikom izjavila:

-Tema ovog 15. susreta je ekologija i mislim da bolju temu nismo mogli izabrati. Gradovi i općine - prijatelji djece zaista bi trebali biti nositelji svih tih današnjih novih mjera vezanih uz zaštitu prirode i da si zapravo svi zajedno, a prije svega zbog naših mladih, zbog naše djece za koju radimo, uljepšamo život na ovom našem planetu i domovini i smatram da mi svi to zajedno možemo. Žalosno je to da nas djeca moraju upozoravati na to, ali trebamo ih slušati. Mi u društvu Naša djeca kažemo: "Trebamo slušati glas djece“, poručila je između ostalog  Borovčak.

Zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić rekla je kako Grad Karlovac trenutno realizira puno projekata koji idu u korist djece, od  novoobnovljenog Kina Edison, a jako ih, kako je navela, vesele i buduća škola, kao i vrtić i sportska dvorana u Luščiću, zatim vrtić u Rečici i mnogi drugi.

Podsjetila je i kako Grad Karlovac nosi titulu grada prijatelja djece od samih početaka, od 2007. godine, te kako svih ovih godina pokušavaju opravdati tu titulu i još više pridonositi kako bi djeci poboljšali uvjete za rast, razvoj i napredovanje.

-Uvijek je lijepo nositi titulu Grad prijatelj djece, ne znam što je ljepše nego kad vas netko doživi kao prijatelja djece, istaknula je Fočić.

A Iva Tomić, dječja gradonačelnica grada Karlovca, inače 12-godišnja učenica OŠ Dragojla Jarnević pojasnila je kakve ona sve kao gradonačelnica aktivnosti provodi.

-Ja kao dječja gradonačelnica idem na razne sastanke i druženja, razgovaramo s gradonačelnikom, predlažemo svoje ideje…, napominje.

Na ostvarenja nekih planova još čekaju, ali ponosna je na akciju sadnje voćaka u školama, a dijelili su i knjige prolaznicima.

-Svaka škola je dobila dvije voćke, a u našoj školi voćke koje smo posadili u prosincu lijepo rastu i napreduju, otkrila je dječja gradonačelnica.

U sklopu manifestacije održavaju se i brojne radionice za djecu na raznim lokacijama u gradu, a u Kinu Edison održat će se panel rasprava na temu „Zeleni susreti – učinkovito, digitalno i održivo“