Prvi Karlovački

130 planinara sudjelovalo na velikom hodu “Pohod crtom bojišnice”

Autor: Marta Marinović

05.10.2021

Mozaik

Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak organiziralo je 7. „Pohod crtom bojišnice“ povodom obilježavanja dana napada na grad Karlovac 4. listopada 1991. godine.

Pohod je održan u nedjelju 3. listopada prisjećajući se tužnih i nemilih događaja od prije trideset godina. Obuhvaća značajne lokacije u obrani grada Karlovca upoznajući planinare, građane i sve zainteresirane s karlovačkom poviješću i ulogom karlovačkih branitelja u Domovinskom ratu.

-Nekad zastrašujuća crta razgraničenja danas je miran i blag kraj pun ljudi, divne prirode kojeg je obgrlila rijeka Korana. Trasa Pohoda od groblja na Ladvenjku, preko Martinščaka vodi kroz Škrtiće i Šanac do Turnja, što je približno 15 kilometara. Sudionicima Pohoda za obilazak je trebalo oko 5 sati. Na Šancu je Dubravko Halovanić održao kratak govor o našem gradu i ratnom razdoblju koje još ostavlja svoj nesretan trag. Na Šancu, Turnju i još nekim mjestima zapaljeni su lampione za poginule branitelje Karlovca i naše Domovine. Dolaskom na Turanj, u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca održana je sveta misa, a muzej Domovinskog rata je posjećen u nekoliko grupa, ističu iz PD Martinščak.

Ovogodišnji Pohod je okupio oko 130 sudionika, većinom planinara iz preko dvadeset planinarskih društava. Od Dalmacije i Istre, do Slavonije i Zagorja, pa čak i iz susjedne iz Slovenije.