Nova runda borbe s komarcima

VIŠE IZ RUBRIKE

    Grad Karlovac zaključio je ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije u iznosu od 245.862,50 kuna s ciljem provođenja kemijskih mjera u suzbijanju komaraca. Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije 8.8., 9.8. i 10.8. provest će drugu dezinsekciju suzbijanja odraslih komaraca.

    Na području Grada Karlovca provodi se uništavanje larvi i odraslih komaraca dezinsekcijom na dva načina; larvicidnim tretiranjem na 37 različitih lokacija na području grada od 10 hektara, a adulticidnim na 23 različite lokacije od 263 hektara, četiri puta godišnje, od svibnja do rujna.

    Na kojim će se sve područjima i kada provoditi druga adulticidna dezinsekcija komaraca na području grada Karlovca - pogledajte u rasporedu u našoj galeriji iznad.

    Ukoliko unatoč svim mjerama koje ste poduzeli i dalje primjećujete povećan broj komaraca, nazovite na brojeve: 047/411–266 , 099/396–6799 ili na mail ddd.ekologija@zjzka.hr. Nakon provjere broja komaraca i navedenih propisanih mjera, ako će biti potrebno, provest će se  dodatna dezinsekcija.

    Najbolji način suzbijanja komaraca je u fazi razvoja jajašca i ličinke. Provođenjem ovih mjera možemo smanjiti broj komaraca u našoj okolini:

    • Uklonite nepotrebne predmete u kojima se zadržava voda (bačve, kade, gume, limenke, kante, igračke)

    • Spremnike i posude za vodu zatvorite, okrenite naopako ili prekrijte

    • Jednom tjedno mijenjajte vodu u posudama za zalijevanje, u poljima za životinje i drugim posudama na otvorenom

    • Očistite vaze i podloške za cvijeće

    • Održavajte zelene površine s visokom travom pokošene i uređene

    • Rupe u betonu ili kamenu u kojima se nakuplja voda, ispunite pijeskom ili betonirajte