Nagrade najboljim učenicima u igri „Muzejska pitalica“ i promocija „Glasa“

114. rođendan karlovačkog Gradskog muzeja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački Gradski muzej danas slavi 114. rođendan. Tim povodom karlovačkoj Gimnaziji dodijeljena je zahvalnica i prigodna nagrada budući da su učenici ove škole sudjelovali u najviše muzejskih programa u prethodnom razdoblju. Priznanje je preuzela ravnateljica Snježana Štranjgar  koja je najavila da će škola nastaviti i dalje dobru suradnju s muzejom.  Također su  dodijeljene i nagrade najboljim učenicima  u igri „Muzejska pitalica“. Radi se o najdugovječnijem pedagoškom programu Muzeja koji se u kontinuitetu održava od 2001. godine. Prva nagrada pripala je Andreji Valentić, druga Janu Cibulki, a treća Mauru Omeragiću.

  Pored ovoga, predstavljen je i novi broj časopisa „Glas“, godišnjeg glasila  Muzeja.

  -Već sama naslovnica „Glasa“ govori koja nam je bila glavna tema, a to su bili europski fondovi i kako muzeji mogu iskoristiti ta sredstva. Pišući predgovor pronašla sam podatak Muzejskog dokumentacijskog centra koji kaže da je negdje oko trećine muzeja u Hrvatskoj uspjela tek zadnjih dvije godine iskoristiti nešto europskih sredstava; što za obnove svojih zgrada, preuređenja depoa, preuređenje postava i tome slično. Nekakvog napretka ipak ima i na tom području pa se nadam da ćemo i mi ovdje u Karlovcu uspjeti iskoristiti i taj dio sredstva. O ovoj temi u „Glasu“ piše i ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu gdje se provodi veliki projekt preuređenja kompletne zgrade kao i mogućnostima povlačenja europskih sredstava te nažalost s velikim brojem problema s kojima se morala suočiti, kaže kustosica Etnografskog odjela Nikolina Belančić Arki.

  O spomenutoj temi je i tekst kolega iz Vojnog parka Pivka iz Slovenije u kojem prenose svoja iskustva s EU fondovima i   preuređenjem cijelog jednog bivšeg vojnog kompleksa za muzejske potrebe. U „Glasu“ su i rubrike „Glasno i jasno“ u kojima se mogu pročitati tekstovi o  istraživanjima, izložbama, pedagoškim programima i brojnim drugim aktivnostima koje su djelatnici Muzeja radili u proteklih godini dana. Uz već spomenutu Nikolinu Belančić Arki  glavna i odgovorna urednica je i Aleksandra Goreta, a tiskan je u 300 primjeraka .

  U okviru obilježavanja 114. godišnjice osnutka Gradskog muzeja sutra u 19 sati na Starom gradu Dubovcu bit će otvorena gostujuća izložba „Troja na putu“ u organizaciji Yunus Emre Instituta Zagreb, Arheološkog muzeja u Zagrebu i karlovačkog Muzeja. (m.m.)

  Foto: i.č.