Prvi Karlovački

110. Brigada ZNG HV obilježila 28 godina ustrojstva

Autor: Renata Benković

29.06.2019

Kultura

Bili su to teški trenuci s obzirom na to da nismo bili kvalitetno opremljeni s naoružanjem. Naša je brigada imala preko 8.000 pripadnika, više od 400 njih je teško ranjeno, a 109 ih je poginulo.

U teškim, ratnim uvjetima prije 28 godina, ustrojena je 110. Brigada ZNG koja je jučer obilježila veliku obljetnicu cjelodnevnim događanjima.  S velikim ponosom, okupljeni pred Spomenikom poginulim braniteljima kod zgrade suda položili su vijence i zapalili svijeće.

Bili su to teški trenuci s obzirom na to da nismo bili kvalitetno opremljeni s naoružanjem. Naša je brigada imala preko 8.000 pripadnika, više od 400 njih je teško ranjeno, a 109 ih je poginulo. Kompletnu smo obranu dali na južna vrata našega grada, a to je Turanj. Ondje su naši branitelji dali maksimum da se obrani naš grad i domovina.  Iz tog smo razloga ponosni i sretni što se uskoro otvara Muzej Domovinskog rata jer je u zgradi Californije bilo zapovjedništvo 110. Brigade odakle se zapovijedalo s postrojbama na Turnju, prisjetio se predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade Nikola Bakale.

Svečanosti je prisustvovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je s ponosom čestitao pripadnicima na velikoj obljetnici.

Svima nam je dobro poznata uloga ove brigade u obrani grada Karlovca u izuzetno teškim uvjetima. Uvijek moramo pronaći način da im zahvalimo na svemu što su učinili, moramo biti uz njihove obitelji, hrabriti naše veterane kako se nikada ne bi zaboravila uloga naših junaka, naših postrojbi. U prilog očuvanja povijesne istine ide i otvorenje Muzeja domovinskog rata i raduje me što ćemo ga otvoriti na prvoj crti obrane grada Karlovca, na simboličnom mjestu, na Turnju. Ono što mi je posebno drago je da je taj Muzej već ušao u projekt posjeta osnovnih škola iz cijele Hrvatske, projekt koji je prvobitno započeo u Vukovaru. Već od nove školske godine Muzej ulazi u redoviti program posjeta. Hvala svima koji su dali svoj doprinos u osmišljavanju našeg Muzeja ponosa na Turnju, među ostalim je rekao ministar Medved.

Vijence su položili i predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije. (ar)