Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca

1. Croatia Holmatro Rescue Challenge 10. i 11. lipnja u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Važnost suradnje i razmjene iskustava

Prijavljeno je 30 timova iz svih krajeva Hrvatske te Austrije, Češke i Bosne i Hercegovine. Svaki tim će imati zadatak u 20 minuta spasiti unesrećenu osobu, a ovisno o scenariju može se raditi o nesreći s jednim ili dva vozila kao i drugim mogućim preprekama.

U Karlovcu će 10. i 11. lipnja ove godine biti održano međunarodno vatrogasno natjecanje, 1. Croatia Holmatro Rescue Challenge (CHRC). Organizatori natjecanja su Javna vatrogasna postrojba Grada Karlovca, Vatrogasna zajednica grada Karlovca i Hrvatska Vatrogasna Zajednica.

Kako je rekao Tin Butala, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe grada KArlovca, ovo je prvo natjecanje spašavanja u prometu u Hrvatskoj organizirano prema pravilima Svjetske spasilačke organizacije (World Rescue Organisation - WRO) koja se bavi promicanjem i unapređenjem pomoći unesrećenima te podizanjem razine sigurnosti u prometu. Specifičnost natjecanja je, kako je istaknuo, da tim od šest članova čine petorica vatrogasaca i bolničar, odnosno medicinski tehničar. Natjecanje će ocjenjivati sedam međunarodnih sudaca, stručnjaka u području spašavanja u prometu iz nezavisne organizacije.

Prošle godine tim vatrogasaca JVP Karlovac (Karlovac tehnical rescue team) je nastupao kao predstavnik Hrvatske na Holmatro Rescue Challenge, najvećem sajmu opreme za vatrogastvo i spašavanje Interschutz u Hannoveru. Hrvatsku su ispred tima profesionalnih vatrogasaca JVP Karlovac predstavljali Marijo Luketić (voditelj), Ivan Brozović, Mateo Trop, Tin Butala, Dorijan Talajić i pridruženi član, zaposlenik karlovačke hitne medicinske pomoći Darko Cipurić. Potaknuti iskustvima koje su tamo stekli, odlučili su natjecanje po prvi puta organizirati u Hrvatskoj i to u Karlovcu.

Kako je rečeno, osnovni cilj održavanja ovakvog natjecanja je simulacija sigurnog okruženja za razmjenu znanja i iskustva prilikom spašavanja unesrećenih osoba u prometnim nesrećama kao i podizanje svjesnosti o važnosti međusobne suradnje vatrogasnih i medicinskih timova koji dolaze prvi na intervencije spašavanja u prometu.

Najavili su kako će na ovom natjecanju spašavanja u prometu sudjelovati vatrogasne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva uz uvjet da su operativni vatrogasci s važećim liječničkim pregledima i iskustvom u spašavanju u prometnim nesrećama s pridruženim članovima, zaposlenicima hitnih medicinskih službi.

Na 1. Croatia Holmatro Rescue Challenge natjecanje prijavljeno je 30 timova iz svih krajeva Hrvatske te Austrije, Češke i Bosne i Hercegovine. Svaki tim će imati zadatak u 20 minuta spasiti unesrećenu osobu, a ovisno o scenariju može se raditi o nesreći s jednim ili dva vozila kao i drugim mogućim preprekama.

Natjecanje će moći pratiti i građani budući da će poligon biti postavljen na igralištu kod Sokolskog doma, u Ulici kralja Tomislava 9 s početkom u 8 sati.