Prvi Karlovački

Započinje drugo izdanje FUSE festivala

09.05.2019

Kultura

Karlovački filmaši i entuzijasti Lucija Ćeškić i Marko Kekić otkrivaju nam priču filmskog festivala FUSE

S ciljem popularizacije svijeta igrano – eksperimentalnog, takozvanog hibridnog filma, Kinoklub Karlovac organizira drugo izdanje festivala FUSE – Film Under Severe Experiment i to od 9. do 11.5. na Maloj sceni.

Uoči festivala porazgovarali smo sa idejnim začetnicima istog – Lucijom Ćeškić i Markom Kekićem, čiji se interes za film i kinematografiju pojavio još u srednjoj školi.

U srednjoj sam otišla na Kinoklub i od tada se bavim stvaranjem filmova, produkcijom.  Želja mi je upisati akademiju jednog dana i nastaviti s programima koje vodim, tečaj filmske umjetnosti za srednjoškolce, radionice pisanja scenarija na MSHD, sudjelovati u organizaciji  „Filmske revije mladeži & four river film festa” i „Riječnog kina“, rekla nam je ovogodišnja koordinatorica festivala, Lucija Ćeškić.

Marko se, kao i prošle godine, pozabavio pripremom vizuala i videomaterijala za FUSE, a na samom događanju zadužen je za tehniku i snimanje.

Ideja je nastala iz želje da se napravi nastavak na Four river film festival, ali onda su misli odvele naše sugovornike u ove eksperimentalne vode, takozvane hibridne. Eksperimentalni film može biti bilo što što odudara od klasične naracije i klasične strukture igranog filma.

Takvi filmovi malo slabije prolaze na drugim filmskim festivalima upravo zbog nepripadanja određenoj kategoriji, a ovdje, ti isti, imaju prilike pokazati se, kaže Marko Kekić.

– Prvi FUSE je bio malo problematičan jer smo imali puno manje vremena nego sad, za drugi. Hvatali smo zadnje rokove, autom u kasne sate jurili u Zagreb predati papire u jedinu poštu, onu u Branimirovoj, koja radi do ponoći. Bilo je dosta kaotično, krenuli smo nadobudno, a kad smo shvatili što sve zapravo trebamo napraviti, pitali smo se kako ćemo sve to. Na kraju se sve ipak jako lijepo poklopilo, prijatelji su pripomogli organizaciji, pronašli smo selekcijsku komisiju i žiri, imali smo zaista kvalitetne ljude na prvoj godini, dali su nam dosta savjeta koje koristimo sad na drugoj godini. Uvijek kad nešto organiziramo, nismo u potpunosti zadovoljni, ali ispalo je puno bolje nego smo očekivali na početku, pričaju nam Lucija i Marko uz osmijeh, prisjećajući se prvog izdanja.

Jako smo bili sretni kako je prva godina prošla i to nas je najviše motiviralo da nastavimo dalje, nadodaje Marko.

Ksenija Sanković i Laura Pribanić bile su ključne da se prva godina festivala održi, pomogle su u cijeloj organizaciji i pretprodukciji, a ove godine im se pridružila Valentina Gambiroža, te u uređenju prostora i koordiniranju volontera, Anđela Žapčić.

– To su osobe pune iskustva i znanja koje će uvelike pridonijeti razvoju festivala, ističe Lucija.

Ove godine, festival je okupio dvostruko više volontera, čak 37 i to iz Vinkovaca, Zagreba, Siska i drugih krajeva Hrvatske.

Kad spomenemo ljudima što radimo, oduševljeni su što ovako nešto postoji, kaže Marko.

Festival osim partnera i pokrovitelja, podržavaju i održavaju volonteri, prijatelji i mladi autori.

Koncept festivala je specifičan, stvara interes da ljudi dođu i vide što radimo jer svi su navikli na festivale koji prikazuju četiri osnovne kategorije filmova, a mi smo stavili fokus na mlade ljude napravili nekakav mali festival za mlade i studente i uz to bavi se formom igrano – eksperimentalnog takozvanog hibridnog filma. Mislim da nam se zato javljaju mladi iz cijele Hrvatske ali i izvana, koji aktivno prijavljuju svoje filmove. Od početka je FUSE međunarodni festival, a ove godine dolaze nam i dva gosta iz Moldavije. Prijave su pristizale iz cijeloga svijeta, ponajviše iz Europe, ali i iz SAD-a, Australije, što je veliki korak za nas. Vjerujemo da će iz godine u godinu rasti broj prijava i da će vidljivost festivala rasti. Veselimo se sljedećim izdanjima isto kao i ovom, naglasila je Lucija.

U sklopu FUSE-a i organizatori rade  videomaterijale kao najave događanja. Prošle godine to je bila serija kratkih „teasera“, a ove godine festival najavljuje čini jedan veliki foršpan.

– Bitan nam je vizualni identitet samog festivala, imamo odličnu suradnju sa Anom Vine koja nam je kreirala plakate, promo materijale i facebook naslovnice i u istom stilu uređujemo prostor. Glavni motiv drugog izdanja je VHS kaseta pa će tako na Sceni biti postavljene instalacije malih televizora i kaseta, kaže Lucija.

Cilj festivala je omogućiti autorima koji rade nešto drugačije filmove da se i njihovi radovi „zavrte“ i budu viđeni, ali i opće promicanje filmske umjetnosti. U partnerstvu sa Savezom udruga KA_operativa organiziran je i popratni program s ciljem educiranja posjetitelja i autora u obliku radionica eksperimentalnog filma „Hrvatski dom u centru“ koje će rezultirati kratkometražnim filmom o Hrvatskom domu. Organizatorima je želja omogućiti građanima da besplatno pogledaju dugometražni film koji se vrti na svjetskim festivalima, a nije u kinotečnom programu, kao i edukacija volontera.

– Nisu svi naši volonteri uključeni u film, ali ovim se putem susreću s njim i nadamo se da će im to približiti filmsku umjetnosti, promijeniti način na koji gledaju film ili ih potaknuti na stvaranje. Općenito, voljeli bismo približiti eksperimentalni film širem krugu ljudi. Ima jako zanimljivih filmskih radova koji nisu klasični igrani filmovi, kažu Lucija i Marko.

Glavni partner FUSE festivala je Savez udruga KA_operativa koja je ustupila prostor pa je glavna festivalska lokacija ponovno Mala scena Hrvatskog doma. Prednost ovog prostora koji je inače klupski i do sada nije služio za projiciranje filmova je upravo ta što dovodi nešto drugačiju publiku koja se inače možda ne bi našla na filmskom festivalu.

– Ovogodišnji pokrovitelj je Hrvatski audiovizualni centar, HAVC, koji inače financira i podržava mlade umjetnike, redatelje i scenariste u stvaranju radova. Također financira i organizacije i filmske festivale i zaista nam je drago da su prepoznali i naš festival, kaže Lucija.

Osim HAVC-a, pokrovitelji festivala su Zajednica tehničke kulture Karlovac i gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o., a svoje prostore ustupili su i u slatkovodnom akvariju Karlovac – Aquatika, gdje će u subotu 11. svibnja u 21h biti održana završnica festivala i dodjela nagrada autorima najistaknutijih filmova.

Drugi FUSE započet će danas, četvrtak, u 20 sati na Maloj sceni projekcijama prošlogodišnjih pobjednika i popraćen filmskim druženjem. U petak publiku očekuju natjecateljske projekcije od 11 sati i projekcija dugometražnog filma „Ljetnikovac“ Damira Čučića, s početkom u 20 sati. U subotu, festivalski program bit će zatvoren dodjelom nagrada na trgu Aquatike. Svi građani koji imaju interesa za film pozvani su, a ulaz na sav festivalski program besplatan je.

L.S.

FOTO: L. Š.