Prvi Karlovački

Sastanak svih župana s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem

18.04.2019

Županija

Sastanku u Ministarstvu uprave prisustvovao je i karlovački župan Damir Jelić

U Ministarstvu uprave je u srijedu, 17. travnja, održan sastanak ministra uprave Lovre Kuščevića sa županima i predstavnicima županija na temu reformske mjere povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama.
Ministar Kuščević je napomenuo se tom mjerom žele postići tri cilja: bolja i kvalitetnija javna uprava, decentralizacija i digitalizacija.

-Zakon o sustavu javne uprave doprinijet će ostvarenju dva cilja, a to su podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave te decentralizacije. Na ovaj način prenosimo poslove koje danas obavljaju uredi državne uprave na jedinice regionalne samouprave odnosno na naše županije, kazao je ministar Kuščević.

Radi o preko 200 vrsta različitih poslova poput kategorizacije apartmana, otvaranja obrta i ostalih poslova koji su životno bitni za građane, a ministar vjeruje kako će županije bolje poznavati teren i prepoznati potrebe sugrađana te sav posao obavljati na još kvalitetniji, bolji, učinkovitiji i jeftiniji način.

Trenutno je u uredima državne uprave zaposleno oko 2 500 državnih službenika, a u županijama oko 2 000.

-Budući da se vodimo načelom racionalnosti želja nam je da taj broj službenika koji će pripasti županijama bude što manji. U suradnji s kolegama iz Ministarstva financija pripremili smo jedan program stimulativnih otpremnina i očekujemo kako će  između petsto i šesto službenika  iskoristiti pravo na otpremninu. Takva kalkulacija će za državni proračun biti zanemariva, pojasnio je ministar uprave.

Dodao je kako se radi se o velikom poslu i važnoj reformskoj mjeri jer se županije trebaju pripremiti za preuzimanje svih poslova i službenika, zatim napraviti svoje nove pravilnike i surađivati sa resornim tijelima i stoga je kolegij zamišljen kao priprema župana na sve navedene tehničke stvari, kao što su preuzimanja sredstava, predmeta, djelatnika kako ne bi bilo problema za stvaranje preduvjeta da od 1. siječnja 2020. godine cijeli sustav funkcionirao, ustvrdivši kako su dosadašnje analize pokazale kako ima mjesta i za racionalizaciju.

 -Ne vidim razloga zašto bi županije povećavale broj zaposlenih, dapače, s ugovorom koji će Vlada RH sklopiti sa županijama osigurat će se sredstva za plaću za onaj broj djelatnika koji prelazi, oni neće imati osigurana sredstva za zapošljavanje novih osoba jer će ih morati zaposliti iz svog proračuna, rekao je Kuščević.

Sastanku u Ministarstvu uprave nazočio je župan Karlovačke županije Damir Jelić.