Prvi Karlovački

Predstavljen projekt EXCOVER

13.03.2019

Županija

U projektu je ukupno 13 projektnih partnera, devet s područja Italije i četiri s područja Hrvatske

Projekt EXCOVER: „Doživimo, otkrijmo i vrednujmo skrivena blaga gradova i lokaliteta jadranskog područja“ predstavljen je danas u prostoru Aquatike.

Projekt je prijavljen na Program prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Ukupno je 13 projektnih partnera, devet s područja Italije i četiri s područja Hrvatske. Javna ustanova Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije je jedan od partnera, a uz nas s hrvatske strane tu su Razvojna agencija Ličko-senjske županije, Primorsko-goranska županija, te Veleučilište u Zadru. Cilj projekta je stvoriti od prirodne i kulturne baštine polugu za održivi teritorijalni razvoj, istaknuo je Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

Rekao je kako se ne radi o infrastrukturnom projektu, nego o projektu u kojem je naglasak na soft aktivnostima, odnosno na umrežavanjima i na prenošenju iskustava.

-Dakle, nećemo ništa graditi, ali ćemo stvoriti neku podlogu za sve one projekte koji nam slijede. Radi se uglavnom o prijenosu iskustava, naši talijanski partneri koji imaju jako puno iskustva s područja valorizacije kulturne i prirodne baštine prenijet će svoja pozitivna, ali i negativna iskustva, izradit će se swot analiza, nekoliko dokumenata u kojima će se valorizirati potencijali Karlovačke županije i ostalih županija koje su partneri s hrvatske strane, dat će se neki presjek i smjerovi u kojima bi najkvalitetnije bilo planirati cjelokupan razvoj i valorizaciju. Dakle za sve  naše strateške dokumente koje ćemo tek izrađivati koristit ćemo rezultate ovoga projekta,  naglasio je.                    .

Projekt vrijedan 2,4 milijuna eura financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a predviđeno vrijeme provođenja je 30 mjeseci. (sl)

Foto: I. Čepurkovski