Prvi Karlovački

Predstavljanje monografije PHPD „Zora“ i „Aurora Cantat“ u Zorin domu

14.05.2019

Kultura

Monografija „Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ u novom tisućljeću 2008-2018“, bit će predstavljena 18. svibnja, a  u subotu će se u toj ustanovi održati Međunarodno natjecanje zborova „Aurora Cantat“

Monografija „Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ u novom tisućljeću 2008-2018“, bit će predstavljena u Gradskom kazalištu Zorin dom u petak, a  u subotu će se u toj ustanovi održati i treće Međunarodno natjecanje zborova „Aurora Cantat“.

-Ova monografija djelo je muzikologinje i dirigentice Snežane Ponoš iz Zagreba i važno je istaknuti da za razliku od drugih monografija koje nastanu kada više nema gotovo nikog živog, te se izvlače nekakve crtice i povijesne činjenice iz novinskih članaka, ova monografija je nastala još dok Zora djeluje i radi i to je djelo jedne osobe koja nas je pratila svih ovih godina. Tu su sva naša priznanja, sve naše nagrade, sve ono što smo kroz ovih deset godina napravili, sva natjecanja na koja smo izašli. Naravno da je tu i jedna veza s prošlošću, sa starom Zorom. Monografija je rađena vrlo studiozno, vrlo ozbiljno. Financijski nam je pomogla i Hrvatska udruga zborovođa na čelu s predsjednikom Brankom Starcem. Korištene su fotografije Igora Čepurkovskog, Vesne Živčić, a ostatak je iz arhive Zore, istaknula je dirigentica Prvog hrvatskog pjevačkog društva „Zora“, Radmila Bocek najavljujući predstavljanje monografije.

U sklopu predstavljanja monografije, pored Zore, nastupit će i zborovi iz Malezije i Južne Koreje.

U subotu će se u ovoj ustanovi održati treće Međunarodno natjecanje zborova „Aurora Cantat“ na kojem će sudjelovati više od 30 zborova i to zborovi iz Malezije i Južne Koreje, dva zbora iz Slovenije i ostali iz svih krajeva Hrvatske.

-Samo natjecanje počinje u 11.30 sati i negdje oko 22 sata bi trebalo sve biti gotovo kada proglasimo zbor koji je osvojio Grand Prix, istaknula je Bocek dodavši  kako je ove godine žiri najbrojniji, u sastavu od osam članova, četiri iz Hrvatske  i četiri strana člana.

Ukupno se očekuje oko 700 ljudi. Natjecanje organiziraju Hrvatska udruga zborovođa, Gradsko kazalište Zorin dom i PHPD „Zora“. (sl)

Foto: I. Čepurkovski